“Een huidaandoening is geen sinecure.”

Debby Teunis portretteert huidhelden voor het Huidfonds.

Interviews van huidhelden maakt ze voor het Huidfonds. Daarvoor spreekt ze mensen met een huidaandoening die vertellen wat dat betekent in hun leven.
Vanwaar die betrokkenheid? “Ik heb zelf een gevoelige huid, maar zeker geen huidaandoening. Maar ik kan me wel voorstellen dat het lastig is.”
Bovendien, voegt ze eraan toe, zie je een huidaandoening niet altijd. “Ook dat maakt het lastig.”

Rol van de zon
Debby Teunis noemt de rol die de zon speelt. “De zon is mooi. Die hebben we ook nodig. Maar mensen smeren niet goed. En de zonnebank is slecht. Daar moeten mensen beter van doordrongen worden.”

Daarnaast is het leuk vrijwilligerswerk te doen, erkent Teunis. De vraag van het Huidfonds kreeg ze van haar werkgever ABN AMRO, waar ze meer dan dertien jaar voor heeft gewerkt. “Ik verloor mijn baan en kwam terecht in het mobiliteitscentrum. Al snel werd ik benaderd om me in te zetten voor het Huidfonds.”

ABN AMRO & ideële organisaties
Voor ABN AMRO is dit geen bijzonderheid. “Zij verbinden zich vaker aan ideële organisaties.” Teunis is voor haar inzet voor het Huidfonds helemaal vrijgesteld door ABN AMRO. “De bank betaalt alle kosten die ik maak. Heel fijn, ook omdat het Huidfonds maar een beperkt budget heeft.”

De inzet van Teunis voor het Huidfonds is wellicht nog meer te prijzen, aangezien zij lijdt aan CRPS (Complex Regionaal Pijn Syndroom), een chronische ziekte waardoor zij in een rolstoel is beland. “Dat geldt niet voor iedereen met deze ziekte. Maar dat is voor mij geen probleem. Heb wel last van pijn en vermoeidheid. Dat vind ik minder.”

Coachingpraktijk
Haar eigen situatie bracht haar ertoe anderen in vergelijkbare situaties te willen gaan coachen.
Het plan is eind dit jaar een coachingspraktijk te beginnen. “Acceptatie van je ziekte is zo belangrijk. Maar daar wordt in de praktijk weinig mee gedaan. Dat gat wil ik opvullen.”

Met een diploma van De Baak op zak en haar eigen ervaring moet dat slagen, is haar overtuiging.
Teunis zit nu in het tweede jaar van De Baak. “Het eerste jaar was confronterend. Ik heb toen vooral mezelf leren kenen. Dat was best pittig.“

Geen sinecure
Uiteindelijk zou Teunis graag voor het Huidfonds willen blijven werken… “Dat is een ding dat vaststaat. Want het hebben van een huidaandoening is geen sinecure. Dat moeten mensen beseffen.”

Info: www.huidfonds.nl

Interview: Nicole Mulders, journaliste. Augustus 2019

[Verschenen op https://www.impactmatters.nl/index.php/cms_categorie/84082/bb/1/id/84082]