Nienke Nuyens van Wilde Ganzen: “Ontwikkelingslanden nemen zelf hun verantwoordelijkheid”

De Change the Game Academy is een initiatief van Wilde Ganzen en richt zich op online en classroom trainingen in lokale fondswerving en lobby. Mede-verantwoordelijke daarvoor is programmacoördinator Nienke Nuyens. “We hebben veel gehad aan onze online strateeg”.

Wilde Ganzen is een begrip dat menig Nederlander kent. Hun speerpunt is vermindering van armoede in ontwikkelingslanden.

De afkomst van de naam Wilde Ganzen is noemenswaardig. Nuyens: “De Deense theoloog-filosoof Søren Kierkegaard beschreef ooit een wilde gans die een koppel tamme ganzen opnieuw leert vliegen. De tamme ganzen zijn het verleerd en moeten oppassen voor de verleiding en het gevaar om gezapig te worden. Wilde ganzen steken juist hun nek uit en nemen initiatief. Ze werken daarbij hecht samen, want met vereende krachten kunnen ze grote uitdagingen aan. Daarom vliegen ze in V-formatie. Dat beeld stond onze naamgevers destijds voor ogen.”

Change the Game Academy

Een initiatief van Wilde Ganzen is de Change the Game Academy.  Die versterkt de kracht van mensen die in armoede leven om in hun eigen land fondsen en middelen te mobiliseren. Het Change the Game programma bestaat uit online en offline cursussen. Zo ging in 2015 de cursus ‘Lokale fondsenwerving’ live en in 2018 ‘Mobilising support’

“De organisaties in ontwikkelingslanden weten vaak hoe ze hiermee aan de slag moeten”, vertelt Nuyens. “Dat is niet anders dan in Nederland. Alleen, het internet doet het daar vaker minder goed. Dat is jammer.”

Om advies op het gebied van online leren te krijgen, nam de Change the Game Academy contact op met Impact Matters. Die introduceerde Tom Bos, directeur NCOI Online Academy. Een deskundige in online leren.

Hij werd gevraagd een scan te maken van de huidige online trainingen en deze te vergelijken met de ‘markt standaard’. En hij werd gevraagd advies te geven over het verder ontwikkelingen en verbeteren van de online trainingen. Bos bleek van grote toegevoegde waarde. “Het resultaat is dat hij ons heeft gecoacht bij het maken van een plan voor de toekomst van e-learning, en daarbij te kijken naar zowel de inhoud, de software als de certificering van de trainingen.”

Fraai netwerk

Hoe heeft Nuyens de samenwerking met Impact Matters ervaren?

“Henriette maakt goed contact en heeft een fraai netwerk met specialisten. Ze maakt een goede match tussen de twee partijen en monitort of het project goed verloopt. Dat is prettig.”

Info: www.changethegameacademy.org

Interview: Nicole Mulders, journaliste, mei 2020

[verschenen op https://www.impactmatters.nl/projecten]