“We laten anderen door de bomen het bos weer zien”, interview met Fritzi Reijerman van KWINK groep


Adviesbureau KWINK groep werd eind vorig jaar ingeschakeld om advies te geven aan het in Amsterdam gevestigde MON€Y SCHOOL programma. Dat leert kinderen en jongeren verstandig met hun financiën om te gaan. ”Het doorbreken van de erfelijkheid van armoede is het uiteindelijke doel.”

Fritzi Reijerman is adviseur bij KWINK groep en beet zich vast in MON€Y SCHOOL. Door middel van deelname aan lessen en excursies biedt MON€Y SCHOOL financiële kennis en vaardigheden, financieel zelfvertrouwen en financieel plezier aan kinderen en jongeren in Amsterdam.
”De eerste stap die we hebben gezet, was het meedenken over het verhaal achter de activiteiten van MON€Y SCHOOL. Daarnaast heb ik samen met mijn collega’s Jakar Westerbeek en Mattijn Kroos een workshop gegeven aan de mensen van MON€Y SCHOOL. Ook een aantal docenten deed daaraan mee. Die staan dicht bij de belevingswereld van kinderen en jongeren.”

Impact
De belangrijkste vraag van MON€Y SCHOOL was, hoe zij kunnen aantonen dat zij impact maken op de maatschappij. Welke invloed oefenen zij uit als organisatie?
Maar het meten van die impact is lastig, stelt Fritzi. Impact is afhankelijk van meerdere factoren. Het is een vraag die wel vaker door opdrachtgevers wordt gesteld, geeft zij aan. “Je hebt alleen invloed op de bijdrage die je als organisatie kunt leveren. De uiteindelijke verandering in de samenleving kan je als organisatie niet op jouw naam schrijven. Door middel van een Theory of Change maak je inzichtelijk welke bijdrage jouw activiteiten wel leveren aan deze verandering.”

Fritzi vervolgt: “Waar wij goed in zijn, is het structureren van het achterliggende verhaal. De organisatie door de bomen het bos laten zien. En een blik van een buitenstaander kan fijn zijn.” Wat zij prettig vond, is dat zij in deze opdracht samen met MON€Y SCHOOL tot nieuwe meetmethoden kon komen, zoals het speelse levende ganzenbord.

Maatschappelijke vraagstukken
Een jaar werkt Fritzi nu bij KWINK groep. Zij studeerde rechten, maar koos er bewust voor niet de advocatuur in te gaan. “Ik wilde meedenken over maatschappelijke vraagstukken.”
De keuze voor KWINK groep was een bewuste. “De informele setting hier sprak me erg aan. Het is een klein kantoor met vooral jonge mensen. De sfeer is goed. Daar koos ik voor.”

De samenwerking met MON€Y SCHOOL is tot stand gekomen dankzij Impact Matters. Eerder deed KWINK groep al een opdracht voor het Huidfonds. Het bedrijf is nu ongeveer een jaar een partnerbedrijf van Impact Matters.
Fritzi, concluderend: “Goed dat Impact Matters er is. Die zoekt verbinding tussen een ideële organisatie en een organisatie als de onze. Een waardevolle samenwerking.”

(kader) KWINK groep is een onderzoeks- en adviesbureau voor maatschappelijke vraagstukken in Den Haag en werkt veel voor de publieke sector
www.kwinkgroep.nl

Interview: Nicole Mulders, journaliste
februari 2019

Verschenen op https://www.impactmatters.nl/