‘Alcoholisme op werkvloer is onderschat probleem’

Venray – Door drs. Nicole Mulders – Losgaan tijdens de wekelijkse bedrijfsborrel is leuk. Drinken tijdens werktijd een probleem. “Heeft iemand teveel stress óf verveling op het werk, dan kan dat tot een verslaving leiden”. Aldus preventiemedewerker verslavingszorg van de GGZ, Bert Vinken.

”Een derde van de bedrijven voert een alcohol- en drugsbeleid”, aldus Bert Vinken.

Alcoholisme op de werkvloer is een sterk onderschat probleem constateert Vinken. Echte drinkers weten hun gedrag vaak goed te camoufleren. “Daar zijn ze meester in. Ze nemen kleine hoeveelheden tegelijk, eten een pepermuntje na een slok en zorgen dat ze niet te dicht bij hun collega’s staan.” Ook is drank in onze maatschappij gemakkelijk verkrijgbaar en geaccepteerd. Denk maar aan het wekelijkse kroegbezoek of de vrijdagmiddagborrel. “Terwijl probleemdrinkers juist dán weinig tot niets drinken, om hun drinkgedrag te verbergen.” Ook zullen collega’s er niet snel iets van zeggen, bijvoorbeeld omdat ze niet als verklikker te boek willen staan, of het drinkprobleem van hun kamergenoten niet zien. “Vaak zeggen ze achteraf dat ze wel iets in de gaten hadden”, aldus Vinken.

 

Fles wodka in la
Risicosectoren zijn de horeca, de cultuursector, waaronder kunstenaars en schrijvers (met de veel besproken fles wodka in hun bureaula) en de bouwsector. Gevolgen van problematisch drinken zijn onder andere ziekteverzuim, een lagere prestatie, conflicten (op het werk en privé), een slecht slaappatroon, prikkelbaarheid en gevaarlijke, onveilige situaties. “Alcohol heeft een sterk ontregelde werking”.

 

Verslavingsbeleid
Vinken weet dat eenderde van de ondernemingen een alcohol- en drugsbeleid voert. Volgens hem hanteren de meeste grote organisaties er één, maar in middelgrote en kleine bedrijven ontbreekt het vaak. De GGZ kan hierin als expert op het gebied van verslavingszorg advies geven. “Bedrijven zouden op zijn minst huisregels moeten opstellen, waarin staat dat drinken tijdens werktijd niet is toegestaan en sancties stellen. Daarnaast moeten bedrijven hun medewerkers voorlichten en de mogelijkheid voor hulp bieden.” Daarnaast kunnen collega’s alert zijn op signalen van eventuele probleemdrinkers. “Denk aan veelvuldig verzuim, ongelukjes, trillende handen, een vage blik of zweet”, aldus Vinken. “Maar, de leidinggevenden en bedrijfsarts zijn uiteindelijk verantwoordelijk om hier echt werk van te maken. Veel meer dan ze nu doen.” Vinken benadrukt wel dat drank, met mate, leuk is. “Het is een genotmiddel, waar je van kunt genieten. Drink je te vaak of veel, dan gaat het mis.”

 

Verantwoord alcoholgedrag
Verantwoord alcoholgedrag vindt Bert Vinken van
de GGZ één of twee glazen per dag, en tenminste
twee dagen in de week niet drinken. Van probleem-
gedrag spreekt hij als iemand dagelijks enkele gla-
zen drinkt of last heeft van controleverlies. En vooral
de omgeving er problemen mee heeft. “Franse
wijnboeren drinken veel, maar daarvan ondervindt
meestal niemand hinder.”

Verslaving zit in de genen
Duitse wetenschappers hebben een nieuw gen
ontdekt dat een rol speelt bij alcoholverslaving.
Mensen met bepaalde afwijkingen in dit CHR1-gen
drinken meer en vaker. Alcoholverslaving wordt voor
50-60 procent overgeërfd.

Beroepsbevolking
Minstens 3 tot 6% van de beroepsbevolking heeft
problemen met alcohol en drinkt regelmatig voor of
tijdens het werk. Het werkelijke percentage ligt waar-
schijnlijk hoger, omdat lang niet alle probleem-
drinkers in de hulpverlening terecht komen.

augustus 2009, Midden / Noord