‘Bore-out is een groot probleem’

Venray – Door drs. Nicole Mulders – Verveling op je werkplek, bestaat dat in tijden van recessie? Jazeker, één op de zeven kantoormedewerkers leidt aan een bore-out: chronische verveling en demotivatie op het werk, de tegenhanger van een burn-out. De Zwitserse adviseurs Philippe Rothlin en Peter Werder schreven er een boek over: Bore-out. Limburg Onderneemt stelden hen beiden enkele vragen over dit nieuwe fenomeen.

De in Spanje woonachtige Philippe Rothlin (l) adviseert bedrijven bij hun ondernemingsstrategie en is mede-eigenaar van reclamebureau Greutzi. De in Zwitserland woonachtige Peter Werder (r) is journalist en communicatieadviseur.

Wat zijn de belangrijkste redenen van een bore-out?
“Daar zijn enkele redenen voor. Mogelijk ben je als werknemer niet geïnteresseerd in wat je doet. Maar, je bent en blijft wel zelf verantwoordelijk voor die situatie. Mogelijk ook zit je op de verkeerde plek, in een slecht team of bij een baas die niet delegeert. Dit komt het meest vaak voor.”

Is een bore-out afhankelijk van bepaalde karaktereigenschappen?
“Daar moet je nooit in generaliseren. Het hangt van iemands specifieke situatie af. Iedereen reageert daar anders op. De een regeert meteen op verveling op de werkplek, een ander doet een langere tijd niets. Ook de organisatie, de cultuur en de manier van communiceren en het team waarin iemand werkt, kunnen van invloed zijn. De baas speelt natuurlijk een onmisbare rol. Hij is verantwoordelijk voor de hoeveelheid werk, en voor een goede delegatie.”

Komt een bore-out steeds vaker voor?
“Bore-out is een groot probleem in het werkveld, zelfs nu we een recessie doormaken. Met ons boek wilden we het taboe rondom het bespreken van een bore-out doorbreken. Daarmee zal ook de bewustwording stijgen.”

Wat zijn de meest effectieve manieren om tegen een bore-out te vechten?
“Allereerst moet je je van die situatie bewust zijn, wat vaak niet het geval is. Daarnaast moet je de reden(en) afvragen: ligt het aan mij, aan mijn baas of aan het bedrijf? Ligt het aan de werkplek, dan heb je verschillende mogelijkheden, zoals het probleem bij je baas of bij personeelszaken aankaarten, of stappen in de organisatie nemen. Tenslotte kun je nadenken over een nieuwe baan elders. Maar, dat is niet makkelijk.”

Tenslotte: hebben jullie zelf weleens aan een bore-out geleden? 
“We schreven het boek, omdat we weten dat niet iedereen die het over stress op het werk heeft, echt stress heeft. We weten dat er problemen op de werkvloer zijn, besloten die een naam geven en er over te schrijven. Gelukkig zijn wij zelf erg gelukkig en tevreden met ons werk.”

Bore-out van Philippe Rothlin en Peter Werder is verkrijgbaar bij uitgeverij Spectrum.

oktober 2009, Midden / Noord