Winst alleen is niet zaligmakend

Social venture entrepreneurship

Venray – Door drs. Nicole Mulders – Bedrijven denken allang niet enkel aan het maken van winst. Social venturing – een sociale manier van ondernemen – is daar een mooi voorbeeld van. Het is het vakgebied van Henk Kievit, die binnen dit terrein deskundige is binnen Nyenrode. “Voor de lange termijn is het goed voor social venture te kiezen. Goed voor een bedrijf. Goed voor de maatschappij.”

 

Henk Kievit.

Waar staat social venturing voor?
“Het staat voor het realiseren van goede doelen vanuit een ondernemende visie. De term bestaat zo’n tien of vijftien jaar. Maar het fenomeen bestaat al langer. Voorbeelden zijn bedrijven als Valid Express en De Prael. Valid Express is een koeriersdienst vanuit de regio’s Amsterdam, Den Haag en Utrecht dat gerund wordt door koeriers met een ‘lastig lichaam’. Door mensen die een fysieke handicap of een chronische ziekte hebben. Bierbrouwerij De Prael uit Amsterdam is een ander mooi voorbeeld. De brouwerij is opgericht voor cliënten uit de GGZ. Het bier wordt aan excellente winkels verkocht.”

Welke plaatsen doen het goed?
“Wageningen doet het goed als Food Valley en Eindhoven als Brainport/designstad. De regio rondom de Stanford-universiteit in Amerika heeft ook een goede naam. De grondlegger ervan heeft zijn hele vermogen er ooit in gestopt. Hij heeft de universiteit opgericht ter nagedachtenis aan zijn overleden zoon. Met succes: Stanford is één van de topuniversiteiten van Amerika. En zorgt ook nog eens voor veel werkgelegenheid. Het zijn voorbeelden van social venture avant la lettre.”

Waar zou ondernemen over moeten gaan?
“Ondernemers moeten niet gaan voor een maximale winst, maar voor een optimale. Het nieuw ondernemerschap betekent dat ze verder gaan. Ze kijken naar meer dan alleen naar winst. Ze zijn mens- en omgevingsgericht. Een goede ontwikkeling.”

Welke plaats neemt duurzaamheid in?
“Social venturing is een manier van ondernemen waarbij bepaalde grote maatschappelijke kwesties worden aangepakt. Duurzaamheid is zo’n kwestie.”

Welke macht hebben consumenten?
“Hun macht is heel groot. Consumenten bepalen hoe bedrijven functioneren. Zij zorgen ervoor dat bedrijven een bepaalde kant uit gaan. Ze zijn veel bewuster geworden. Eerst vonden consumenten de I-phone alleen maar een leuke gadget. Nu willen ze bijvoorbeeld niet meer dat er kinderarbeid aan te pas is gekomen. Willen niet dat producten onder erbarmelijke omstandigheden zijn gemaakt. Ook willen ze weer ervaren hoe pure voeding smaakt. De Slow Food beweging doet het niet voor niets goed. Consumenten willen graag een reële prijs betalen voor goede producten. Weten waarvoor ze betalen. Dankzij sociale media is die bewustwording groter geworden.”

Welk effect heeft dit op bedrijven?
“Je ziet dat bedrijven daar veel rekening mee houden. Het gaat hen ook steeds minder om de reputatie, die van buitenaf komt. Ze vinden hun identiteit, die van binnenuit komt, steeds belangrijker. Daar kijken consumenten ook kritischer naar. Klopt het hele plaatje. Winst is niet meer het enige wat voor hen telt.”

Welke rol speelt de prijs van producten?
“Niet iedereen kan zich dure aankopen veroorloven. Goede en eerlijke producten zijn dat vaak. Prijs is een belangrijke factor. Biologisch of vergelijkbare voeding bijvoorbeeld moeten we juist niet duurder, maar goedkoper maken. Dat is al eerder geopperd en ik ben het daarmee eens. We moeten kijken hoe alles goedkoper kan. Maar dat is niet het enige. Granny’s uit Australië zijn veel lager in prijs. Maar ze zijn niet duurzaam vanwege de grote reisafstand. Tegelijkertijd is de beeldvorming soms verkeerd. Ledlampen bijvoorbeeld zijn, als je naar hun lange verbruik kijkt, niet duurder dan reguliere lampen. Terwijl veel mensen dat wel denken.”

Welke plaats heeft de crisis daarin?
“De crisis voelt onveilig, want mensen raken hun baan kwijt. Maar de crisis helpt ook bij een andere manier van bewustwording. Mensen waarderen zaken anders. Kiezen nu eerder voor producten uit de eigen omgeving. Misschien zijn de crisis en duurzaamheid nodig om een andere blik te krijgen. Wat mij betreft een betere blik.”

Hoe is uw liefde voor social venturing ontstaan? 
“Deels komt het door mijn christelijke levensbeschouwing. Ik vind dat we goed met de schepping moeten omgaan. Daarnaast heb ik in Wageningen gestudeerd en zie dat als een plek waar de wereld verbeterd wordt. Door alle veranderingen in de maatschappij is mijn vak alleen maar mooier geworden.”

Henk Kievit & social venturing
Dr. Ir. Henk Kievit is binnen Nyenrode verantwoordelijk voor het vakgebied social venturing entrepreneurship. Hij promoveerde op dit onderwerp. Van huis uit is hij econoom. Ondernemen volgens de principes van social venturing is een nieuwe manier van ondernemen om hardnekkige maatschappelijke problemen aan te pakken. Info:www.nyenrode.nl/socialventuring

mei 2013, Zuid-Limburg