Krukken, een rollator en rolstoel … Ik heb ze allemaal in huis. En ik gebruik ze ook. Niet tegelijkertijd natuurlijk, maar een beetje om en om.
Hoe dat het beste kan, vraag ik aan mijn fysiotherapeut Rob, bij wie ik al jaren met plezier train. We gaan voor het interviewtje koffie drinken bij de lekkerste koffiezaak van de gemeente waar ik woon.

Nicole staat breed en tegen een muur, veilig vanwege de MS.
Hij legt eerst het verschil uit tussen fysiotherapie voor kinderen en voor volwassenen. Een kind is nog niet uitgegroeid en ontwikkeld, en kan daardoor makkelijker vaardigheden leren. Vaardigheden zijn dingen die je kunt leren, zoals spelen met een bal of schrijven. Als je jong bent, is dat eenvoudiger. Zo ook met motorische vaardigheden, waaronder lopen. Bij een kind heeft fysio dus meer zin, zegt Rob.
Maar ik train, als volwassene, al jaren een paar keer peer week. En dat heeft ook echt zin. Want, vertelt Rob: “If you don’t use it, you’ll loose it”. Of: als je het niet gebruikt, dan raak je het kwijt. Daarom is het goed dat ik mijn spieren train, zodat die nog krachtig blijven. Want door de MS ben ik al kracht en coördinatie kwijtgeraakt.
Daarnaast is het ook goed iemand geestelijk te stimuleren. Rob en ik denken daar hetzelfde over. Als je beweegt, zegt hij, dan ontdek je de wereld ook. Zeker voor een kind is het heerlijk de wereld te ontdekken. Een exploratiedrang heet dat.
Zo is er een verschil tussen het zien van een boom op televisie en een boom in de natuur. Als je naar het bos gaat, voel en ruik je alles, stelt Rob. Het prikkelen van zintuigen is goed.
Dat heeft allemaal een positieve invloed op je geestelijke ontwikkeling. Erop uitgaan is zijn advies. Als mens moet je geactiveerd blijven. Hij vertelt ook over enkele onderzoeken die daarover gedaan zijn en dat bevestigen.
Rob is, als fysiotherapeut, een groot voorstander van bewegen. Hij rijdt erg graag paard. Hij wil dan ook de tip meegeven eens te proberen om te paardrijden. Is het niet heerlijk de natuur in te gaan met je paard? Als het slecht weer is, kun je niet met een rolstoel (als je die gebruikt) het bos in. Maar met een paard is dat wel mogelijk. Heerlijk, heb je ineens vier extra benen, zegt hij.
Nu nog even terug naar het gebruik van krukken, rollator of rolstoel. Ik gebruik vaak mijn krukken. Twee is veiliger dan één, heeft Rob me weleens gezegd. En veiligheid gaat voor alles. Voor iets langere afstanden loop ik met de rollator. Dan loop ik rechter en het is ook beter voor mijn lichaam. Voor langere afstanden gaan we met de rolstoel. Kan ik genieten van de dingen om me heen en hoef ik niet te letten op mijn lopen.
Rob besluit ermee te zeggen dat er vijftig jaar geleden weinig gebruikt werd gemaakt van krukken, rollators en rolstoelen. Toen kwam je nergens, als je moeilijker te been was. Toch fijn dat we nu leven. Kunnen we er lekker op uit…
Verschenen op https://mskidsweb.nl/bieb/krukken-rolstoel-rollator-en-wereld-29/