“Duurzaamheid is de grootste maatschappelijke uitdaging van dit moment”, interview met Hesse McKechnie

Hesse McKechnie (links op de foto) is inmiddels bestuurslid van Eden Holland

Eden Holland heeft ambitie. Het moet een museum en botanisch park van wereldniveau worden dat duurzaamheid wil promoten. Bestuurslid Hesse McKechnie: “Wat NEMO is voor de wetenschap, moet Eden Holland worden voor de duurzaamheid.”

Inspiratie voor Eden Holland werd opgedaan in een vergelijkbaar park in Cornwall.
“Iets vergelijkbaars op dit gebied is er in Nederland niet”, stelt McKechnie. “Wij willen inspireren en informeren. We willen mensen in hun kracht zetten door ze handelingsperspectief te geven om zelf betere keuzes te maken in hun leven.”

Stakeholdersplan
McKechnie, consultant met een internationale achtergrond, is via Impact Matters met Eden Holland in aanraking gekomen om voor hen een stakeholdersplan te schrijven. Hij boog zich over zaken als conceptontwikkeling en financiering. En werd dankzij zijn kennis, ervaring en enthousiasme dit jaar gevraagd in het bestuur toe te treden.

Er gebeurt heel veel op het gebied van duurzaamheid. Er zijn enorm veel innovaties en positieve ontwikkelingen. Dat wil Eden Holland nu juist ment mensen delen. Het park heeft een aantal nieuwe ambassadeurs aangetrokken o.a. Louise Vet van de Landbouwuniversiteit Wageningen en Maurits Groen van Waka Waka. “Dit zijn absolute toonbeelden van duurzaamheid in Nederland.”

Gedragsverandering
Eden Holland zou in 2023 klaar moeten zijn. Voorwaarde voor het slagen van een project is in de visie van McKechnie dat burgers zelf geactiveerd worden om actie te ondernemen. “Gedragsverandering is heel belangrijk maar ook heel lastig. We hebben daarom ook deskundigen als gedragspsychologen in de arm genomen. Die gaan ons helpen hoe we mensen kunnen inspireren om betere gewoontes aan te leren.”

Hoe is hij in aanraking gekomen met Impact Matters?
“Ik las in het weekend een interview met Henriette van Eeghen in het Financieel Dagblad dat mij heel erg aansprak. Ik heb direct contact met haar gezocht. Zij reageerde meteen en binnen een paar dagen hadden we een afspraak.”

Idealisme
Idealistisch mag McKechnie zeker genoemd worden. Ook vanwege zijn eerdere werk voor Vluchtelingenwerk, waarvoor hij van Amsterdam naar Rome fietste, en voor het Kankerfonds, waarvoor hij Kilimanjaro beklom. Geen geringe prestaties.
Vanwaar dat idealisme? “Ik denk daar niet eens over na. Het zit er gewoon diep in. Als ik mijn gedachten de vrije loop laat, denk ik aan mijn grootvader. Hij was ondernemer en ideëel bewogen. Die normen en waarden hebben zeker invloed op mij gehad.”

Daarnaast ziet hij zichzelf als een optimist. “Ik vind de wereld prachtig. Wat goed is, moet ook goed blijven. Daar moeten we voor zorgen. Zo simpel is het.”

Interview Nicole Mulders, journaliste. November 2019

[Verschenen op https://www.impactmatters.nl/index.php/cms_categorie/84082/bb/1/id/84082]