Sjoukje van de Kolk over de druk in het bedrijfsleven
Venray – Door drs. Nicole Mulders – Schrijfster en student filosofie Sjoukje van de Kolk, auteur van het onlangs verschenen SimplifyLife, meent dat ondernemers zich teveel laten leiden daar wat op hen afkomt. “Je hoort er niet bij als je niet met de tredmolen van volle agenda’s meedoet. Vaak is het niet eens een bewuste keuze. Het gaat automatisch.”

Sjoukje van de Kolk: “Doe wat je doet met aandacht en doe niet teveel gelijk.”
De aanleiding voor haar boek SimplifyLife is het feit dat ze zelf te hard werkte en ernaar streefde “alles goed te willen doen.” Van de Kolk besefte dat ze daardoor niet toekwam aan echt belangrijke dingen, zoals relaties, gezin en vrije tijd. Ook zag ze in haar omgeving anderen worstelen met hetzelfde gedrag.
Sociale wezens
Onze maatschappij – en het bijbehorend economisch systeem – gaat steeds meer op de Amerikaanse lijken, stelt zij. “Dat betekent een steeds grotere druk op het individu. En een nadruk op groei, zelfontplooiing en positionering. Alles moet meer en beter. Tegelijkertijd zijn we sociale wezens en willen erbij horen. We willen ons manifesteren, ook in ons werk. Dat brengt stress met zich mee. En een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Falen we, dan zien we dat als onze eigen schuld.”
Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt inderdaad dat we het drukker hebben. Ook onze vrije tijd wordt meer volgepropt. “Niemand zal het een uurtje in het weekend rustig aan doen. Dat heeft geen status; daar kun je niet mee scoren. Ik vraag me af of je dan nog wel kunt spreken van vrije tijd?” Het typische is dat volgens Van de Kolk in de loop der jaren zelfs de filosofische definitie van een goed leven is veranderd. “Goed leven is synoniem geworden aan een succesvol leven vol geld en status.” Van de Kolk beseft dat geld verdienen nodig is. “Niets mis mee.” Dat je als ondernemer voldoende opdrachten binnen moet halen. “Als zelfstandige moet ik dat ook.” En dat je ernaar streeft goede producten te leveren. “Ondernemers zijn vaak heel bezield met hun werk bezig. Een goede zaak.” Maar, nuanceert ze: “Meer geld dan wat je nodig hebt om te leven, is overbodig. Mij boeit status totaal niet. Toch gaan sommigen puur voor het grote geld. En verliezen daardoor hun core-business uit het oog.” Een kwalijke zaak, vindt zij. “Uitwassen hiervan zie je bij de financiële crisis, en bij het DSB-debacle. Een slechte ontwikkeling.”
Verwacht Van de Kolk dat we deze trend van hard werken kunnen draaien? “Door de crisis kun je als ondernemer wellicht minder eisen stellen”, stelt zij. Aan de andere kant valt aan de reacties op haar site en boek af te lezen dat er veel behoefte aan een minder volle agenda is. “En waar behoefte is, komt vaak een reactie. Ik denk dat we op een kruispunt staan.”
Bewustwording
Haar ervaring is dat de meeste ondernemers eerst ergens tegenaan lopen of iets heftigs mee maken voordat ze de knop omdraaien. De oplossing zit volgens Van de Kolk in bewustwording. Vooraf. “Een hutje op de hei gaat misschien wat ver, maar als ondernemer even afstand nemen van je werk is goed. Reflecteren op wat echt belangrijk voor je is. Op wat voor jou de waarden in het leven zijn. Goed genoeg is ook goed”, stelt zij. Haar adviezen: “Doe wat je doet met aandacht en doe niet teveel gelijk. Laat je niet teveel storen door anderen. En denk aan meer doelstellingen dan aan enkel winst. Ga voor kwaliteit van ondernemen. En voor kwaliteit van leven.”
december 2009, Zuid-Limburg