Topcarrière als parttimer?
Maastricht/Venray – Door drs. Nicole Mulders – Parttimers zonder kinderen, het is als zoeken naar een speld in een hooiberg. Maar ze zijn er, en geef ze eens ongelijk. Tijd te over voor een bezoekje aan de kroeg, sauna of sportclub. Hoe kijkt een deskundige hier tegen aan? Lucia Van Westerlaak van de vakbond FNV: “Het duurt generaties voordat de arbeidscultuur van fulltime werken verandert.”

Waarom zou een parttimer geen leidinggevende functie kunnen vervullen?
De FNV is voorstander van parttime werken. Meer specifiek: voor het 2×4-model, waarbij mannen en vrouwen ieder vier dagen per week aan het arbeidsproces deelnemen. “Door een parttime job krijg je een meer ontspannen houding ten opzichte van je werk. Je leven hangt er immers niet van af”, licht Lucia van Westerlaak van de FNV toe. “Een burn-out ligt dan bijvoorbeeld niet snel op de loer. En je houdt volop tijd over voor andere dingen. Zoals voor vrienden en familie, hobby’s of voor het volgen van een opleiding.”
Misplaatst schuldgevoel
Waar je volgens Van Westerlaak als parttimer voor moet waken, is dat je de hoeveelheid werk van een fulltimer op je bordje krijgt. “Je takenpakket moet goed op jouw uren afgestemd zijn.” Een andere valkuil is dat je meer gaat doen, om toch alles in die kortere tijd gedaan te krijgen. Of om je (misplaatste) schuldgevoel kwijt te raken. Daarnaast moet je er als werkgever voor zorgen dat de overhead bij parttimers – zoals vergaderingen en tijdschrijven – in verhouding tot het aantal uren staat. “Anders houd je te weinig tijd voor de job zelf over.” Tegelijkertijd is voldoende afstemming met collega’s belangrijk, “want uit het oog is vaak ook uit het aandachtsgebied.”
Arbeidstekort
Parttime werken zou slecht voor de economie zijn, als we verschillende arbeidsdeskundigen moeten geloven. “Absoluut niet”, beweert Van Westerlaak. “Als meer mannen voor grote deeltijdbanen kiezen, maken zij het ook voor veel vrouwen beter mogelijk meer uren aan de slag te gaan. Vooral jonge mannen zijn uit op een 2×4-model. Wij schatten in dat het uiteindelijk flink positief zal uitpakken.” Het is volgens haar dan ook onzin dat iedereen fulltime zou moeten werken. “Er zijn ook nog eens veel werklozen – al dan niet uitkeringtrekkers – die aan de slag willen, maar niet aan de bak komen. Daar zou meer mee gedaan moeten worden. Je kunt ook daar voor een belangrijk deel het arbeidstekort mee opvullen.”
Heleen Mees
Eén van de voorstanders van fulltime werken is econoom, jurist en publicist Heleen Mees, die veel stof deed opwaaien met haar uitspraken. Zo kan ze voor parttime werkende vrouwen mét kennis en kunde weinig respect op brengen. “Wat ik bijzonder aan haar vindt”, aldus Van Westerlaak, “ is dat ze een belangrijk signaal aan vrouwen afgeeft. Dat het is zonde is dat je, als je gestudeerd hebt – ook financieel een investering -, en ervaring hebt opgedaan, daar niets meer mee doet. Buit dat uit, is haar advies. Dat is goed. Waar ik me niet in kan vinden, is dat zij enkel pleit voor de jacht op hoge functies en voor fulltime jobs. Dat is niet reëel. En ook niet iets waar we als FNV voor staan.”
Stoer doen
Dat vrouwen/mannen die parttime werken niet ambitieus zouden zijn, vindt Van Westerlaak nonsens. “De ambitie van vrouwen reikt verder dan de arbeidsplek. Er is meer dan die job. Ze vinden het prima om drie of vier dagen te werken. Dat geldt trouwens ook steeds vaker voor mannen, alhoewel die daar in de praktijk nog lang niet altijd voor kiezen – ook omdat werkgevers vaak niet aan die wens willen meewerken. Maar ook hier lijkt nu onder druk van de arbeidskrapte verandering in te komen.” Een hoge functie bekleden als parttimer is volgens Van Westerlaak goed mogelijk. “Zo’n functie in een dag of drieëneenhalf of vier per week kan prima. Maar, een organisatie moet daar wel open voor staan. En je zult zelf goed bereikbaar moeten zijn, zeker als er gedonder in de tent is.” Van Westerlaak waarschuwt ook voor enige relativering van de verhalen over overvolle agenda’s. “Natuurlijk zijn er volop mensen die zestig uur of meer per week halen, maar soms is het ook een kwestie van stoer doen. Niet iedereen ploetert die zestig uur achter één stuk door achter de computer en is die tijd constant productief. Vaak zitten er in die uren ook netwerkbijeenkomsten, zakendiners en reistijd.” Meer informatie over parttime werken? Info: www.FNV.nl
november 2008, Midden / Noord