’Ik bepaal uiteindelijk mijn eigen grenzen’

Fotografe Kiki Jaspers

 

Venray – Door drs. Nicole Mulders – Ze is genomineerd als Starter van het vierde kwartaal 2012 in Venray: fotograaf Kiki Jaspers uit Venray, Een standaard fotograaf zou ze zich niet willen noemen. Jaspers wil juist op een andere manier fotograferen. Op een unieke wijze. Daar is de startende ondernemer succesvol in, want haar vorig jaar opgericht bedrijf loopt goed. “Het out-of-the-box-denken zit in mijn karakter.”

“Het out-of-the-box-denken zit in mijn karakter.”

De passie voor fotografie begon al op jonge leeftijd. De dertiger kreeg op haar zevende haar eerste camera van haar vader. “Ik sleurde die overal mee naar toe. Ik vond het heerlijk om foto’s te maken.” Later volgde ze de fotovakschool in Venlo. Een weinig inspirerende omgeving, vond ze, maar wel eentje waar ze alles uithaalde. “Grappig was dat ik toen een verouderde camera gebruikte, maar meestal wel de mooiste foto’s maakte. Mijn stelling is dan ook dat het niet om het apparaat gaat, maar om degene die het gebruikt.” Voorbeelden uit de fotografiewereld heeft ze niet. Dat getuigt van een grote portie zelfvertrouwen…

Studiowerk 
Haar specialiteit is het studiowerk. “Het mooie is dat dan geen dingen vastliggen. Het begin is blanco. Ik moet het hebben van de lichtinval, van de houding van de gefotografeerde en van het fotograferen zelf. Terwijl, wanneer je buiten een foto maakt, het landschap of een gebouw de foto al voor een deel bepaalt. Misschien een moeilijker weg, maar dat past bij mij.” In de voorbereidende gesprekken die ze met potentiële opdrachtgevers voert, wordt vrij snel haar aanpak duidelijk: fris, jong en vooral anders. En probeert ze, op een zachtaardige manier, de rek in opdrachten eruit te halen. “Uiteindelijk bepaal ik mijn eigen grenzen. Maar een potentiële klant doet dat gelukkig ook.” Sommige opdrachtgevers met een wat ouderwetser imago kiezen juist voor de samenwerking met Jaspers, omdat ze een vlotter beeld willen uitdragen. “Dat zijn juist uitdagende klussen”.

Excentriek uiterlijk 
Ze durft de stelling wel aan dat fotografen op een andere manier kijken en denken dan, pakweg, schrijvers. “Ik ben constant met beeldvorming bezig. Als ik bijvoorbeeld in de stad loop, denk ik eraan wanneer de lichtinval het mooist is of hoeveel schaduw er is. Ik kijk op internet vaak naar filmpjes, om ideeën op te doen.” Een excentrieke zangeres als Lady Gaga is voor haar qua uiterlijk dan ook erg inspirerend. Beeld bepaalt volgens Jaspers enorm hoe je jezelf presenteert. “Ook als ondernemer.” Typisch is dat ze nooit een camera mee zal nemen op vakantie. “Fotograferen is mijn hobby, maar ook mijn werk. Ik scheid die twee.”

Sociale media
Jaspers had al vrij snel succes met haar onderneming. “Ik heb goed nagedacht over mijn bedrijf. Verwachtte trouwens dat ik in het begin tien opdrachten in de maand zou hebben. Dat bleken er tien per week te zijn.” Ze denkt dat die snelheid mede veroorzaakt werd door haar gebruik van sociale media. “Ik maak daar zakelijk gebruik van. Ik geef er overigens van mijn persoonlijke leven niets prijs. Ik heb veel volgers, die ook weer volgers hebben. Het is één grote olievlek. Ik hoorde van verschillende opdrachtgevers dat ze zo met me in contact zijn gekomen.

En het ondernemerschap? Hoe bevalt dat haar? “Ik moet ondernemer zijn. En ben dat ook. Ik vind het heerlijk om me naast het fotograferen en vormgeven bezig te houden met zaken die van je als ondernemer wordt verwacht. Zelfs aan klachtenbehandeling en de boekhouding besteed ik veel aandacht. En vanzelfsprekend ook aan netwerken met andere ondernemers. Die zaken zijn allemaal belangrijk. Ik vind het heerlijk om al die ballen in de lucht te houden.” In 2012 is Kiki Jaspers als fotograaf en ontwerpster begonnen met haar eigen bedrijf Fotografie Kiki, gevestigd in een prachtig pand in Venray. Jaspers werkte eerder o.a. bij fotozaak Dom Melskens in Venray.

Starter van het kwartaal 
Ondernemers die zich hebben ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, ontvangen een uitnodiging om deel te nemen aan de verkiezing voor Starter van het Kwartaal. Kiki Jaspers was in het vierde kwartaal één van de acht deelnemers. “Mijn boekhoudster wees me erop er vaart achter te zetten. Dat heb ik toen gedaan.” Ze viel in het gesprek dat volgde o.a. op door haar enthousiasme.

januari 2013, Midden / Noord