Juist ondernemers zijn ‘omdenkers’ bij uitstek

door Nicole Mulders – Zijn boeken zijn bestsellers, zijn theatervoorstellingen in een mum van tijd uitverkocht. Het idee van Berthold Gunster is helder: ,,Omdenken is van je zwakte je kracht maken.” Ofwel: laat de feiten nu maar eens achter mij aan lopen…

Van huis uit theatermaker en omdenker pur sang: Berthold Gunster.

Het idee achter Omdenken is dat je je niet laat leiden door aannames, maar door feiten. Berthold Gunster vat het nog eens samen. ,,Accepteer feiten zoals ze zijn en kijk vervolgens welke nieuwe mogelijkheden je daardoor creëert.” Op sociale media komen dagelijks toepasselijke spreuken voorbij van mensen die zijn gedachtegoed in de praktijk brengen.

Wie de tijd neemt, ziet meer bijvoorbeeld of Ja maar, wat als alles lukt…

Helder is dat het principe uitgaat van het positieve. Toch is er een verschil met positief denken. “Als je een geliefde verliest, kun je nauwelijks positief denken. Het verlies is tragisch. Je moet de situatie eerst leren accepteren, er anders naar kijken en je vooral houden bij de feiten. Daarna ontstaat een nieuwe werkelijkheid.” Wat Gunster ook opvallend vindt: mensen zeggen vaak wat ze níet willen in het leven. ,,Beter is zeggen wat je juist wel wilt, dat is tenslotte je einddoel. Uiteindelijk is het resultaat van Omdenken dat je blij bent als je met een probleem wordt geconfronteerd, omdat je dan in staat bent nieuwe mogelijkheden te creëeren.

Gunster heeft zich bij zijn theorie laten beïnvloeden door verschillende stromingen en visies, waaronder die van de inmiddels overleden Amerikaanse leiderschapsadviseur Stephen Covey, mangementconsultant Robert Fritz, psycholoog Edward de Bono, taoïsme en zen.
,,Ik pretendeer niet een wetenschappelijke visie te presenteren. Maar ik heb wel zo’n beetje alles gelezen wat er op het gebied van Omdenken en aanverwante zaken is gepubliceerd,” zegt Gunster.

Hij illustreert zijn theorie met enkele voorbeelden. Gunster vertelt het verhaal van een achtjarig meisje dat werd gepest. ,,Haar docente vroeg juist de pester om advies om het probleem op te lossen. De pester voelde zich daardoor stoer en belangrijk en kreeg hoog aanzien in de klas. Het pesten was daarmee voorgoed voorbij.” Ook is er het verhaal van een kind, gefrustreerd door zijn ruziënde ouders. Hij gooide een steen door de ruit van hun huis. Een therapeut, die zich het principe van Omdenken eigen had gemaakt, prees het kind voor zijn daad. Zij begreep dat de jongen aandacht wilde, bezorgd was om zijn ruziënde vader en moeder. Daarop wilde hij met zijn gedrag de aandacht vestigen. Vervolgens ging de therapeut met de ouders in gesprek. ,,Op het eerste gezicht lijkt het gedrag van het kind enkel lastig. Maar achter lastig gedrag zit vaak een complexe werkelijkheid.”

Logischerwijs komt de vraag op of iedereen het idee van Omdenken kan toepassen. Moet je daarvoor bijvoorbeeld positief in het leven staan? Nee, zegt Gunster. ,,Omdenken is enkel een kwestie van oefenen. Intelligentie of sociale klasse doen er niet toe. Iedereen kan het aanleren”
Gunster voegt er nog een grappige, door onderzoek onderbouwde, wetenswaardigheid aan toe. ,,Mensen met een negatieve houding verwachten dat dingen tegenvallen en handelen daar ook naar. Ze ondernemen bijvoorbeeld geen actie, dus vallen zaken inderdaad tegen. Negativiteit wordt een selffulfilling prophecy.” Positieve mensen lopen meer risico waardoor dingen soms ook tegenvallen. Pessimisten hebben dus vaker gelijk. Optimisten zijn daarentegen vaker gelukkig.

Ondernemers zijn volgens Gunster ‘omdenkers’bij uitstek. Zij zijn creatief in het zien van de mogelijkheden wanneer iets niet lukt. Zij weten flexibel met een veranderde situatie om te gaan. ,,Precies waar het Omdenkenvoor staat: niet benadrukken wat er niet deugt, maar accepteren wat er is. Ondernemers doen dat als geen ander. Moeten dat ook, om overeind te blijven.”

Berthold Gunster is van huis uit theatermaker. Hij publiceerde meerdere boeken over zijn gedachtegoed, waaronder ‘Omdenken is stom’ (2013) en ‘Ik ben oké, jij bent een sukkel’ (2011). 
Met een team van trainers en acteurs verzorgt hij inspirerende shows en workshops in binnen- en buitenland. De komende maanden staat hij in de Limburgse theaters. Op 14 april 2015 speelt hij in Roermond, op 20 mei 2015 in Venray en op 21 mei 2015 in Weert. 

www.omdenken.nl