‘Discussie over diversiteit is belangrijk’

Topvrouw 2014 Nienke Meijer van Fontys

Venray – Nienke Meijer, voorzitter van het College van Bestuur van Fontys, is benoemd tot Topvrouw van dit jaar. Ze werd gekozen vanwege haar leiderschapsstijl en vanwege haar gedrevenheid. “Ik pleit voor meer diversiteit op de werkvloer.”

“Ik ben graag elke dag met mijn werk bezig. Ik vind het geen straf.”

‘Er is absoluut geen reden om iemand van een andere sekse of etniciteit niet aan te nemen.’ 

“Blij verrast” was Meijer dat ze werd uitgeroepen tot Topvrouw van het jaar. “Het is een stuk erkenning. En ik was vooral overdonderd door de leuke reacties die ik hierdoor kreeg.” Meijer hoorde -van de aanvankelijk tien gekozenen- bij de laatste drie en wist dus dat ze een kans maakte. Maar ze verwachtte niet dat ze winnaar zou worden.

Diversiteit
Het grote voordeel van deze prijs vindt Meijer het feit dat ze kan vertellen over het belang van diversiteit op scholen en in bedrijven. “Ik krijg daarvoor een jaar lang een podium. Prachtig. Niet alleen moeten vrouwen een plaats in het onderwijs- en bedrijfsleven krijgen. Het gaat ook om etniciteit en leeftijd. Uit onderzoek blijkt dat teams met verschillende achtergronden het beste werken. Maar bedrijven bepalen wie ze aannemen. “Het bijzondere is dat ondernemingen er niet op worden aangesproken, wanneer zij geen divers personeelsbestand voeren. Dát is het probleem.”

Excuses 
Er worden volgens Meijer te vaak smoesjes gebruikt waarom een divers personeelsbeleid niet zou kunnen. “Er is absoluut geen reden om iemand van een andere sekse of etniciteit niet aan te nemen. Je moet bij mij niet met excuses hiervoor aankomen .” Belangrijk vindt Meijer dat de discussie rondom diversiteit gevoerd wordt. Onderwijs en posities op de arbeidsmarkt moeten volgens haar voor iedereen toegankelijk zijn. “Maar als iemand besluit thuis te blijven, bijvoorbeeld om voor de kinderen te zorgen, is dat zijn of haar eigen keuze. Dat is niet aan mij.”

Regie studenten
Meijer vindt het contact met de studenten belangrijk. Ze geeft ook af en toe gastcolleges. “ Studenten zijn rond de twintig en hebben nog vijftig jaar carrière voor de boeg. Zeker is dat er in die periode nog veel gaat veranderen. We leiden op tot een toekomst die we nog niet kennen. Daarom vind ik het belangrijk dat studenten de regie voor hun leerproces in eigen hand nemen. Dat ze uitgaan van hun eigen kracht. Noem het een intern kompas dat ze moeten ontwikkelen.” Meijer erkent dat de maatschappij waarin studenten verkeren erg veranderd is. De financiële crisis is daar een voorbeeld van. “De veiligheid vervalt. Contracten zijn nu vaak tijdelijk.” Maar ook dat is voor Meijer geen reden om studenten te ontmoedigen. “Alles is mogelijk, als je het maar wilt.” Voor haar is het van belang dat de studenten zelf gaan ervaren. “Hoe ze dat doen, dat is aan de studenten zelf. Laat ze dingen proberen.”
Wat vindt ze het mooie aan werken bij Fontys? “Interessant is te zien dat jongeren zoeken naar wat bij hen past. Het zoeken naar je passie is onmisbaar. Ze moeten ergens voor gaan. Een intern kompas kan daar voor zorgen. Daarnaast moeten ze ook kijken naar waar de arbeidsmarkt om vraagt. Feit is dat de arbeidsmarkt nu veel grilliger is dan enkele jaren geleden. Er wordt tegenwoordig veel van individuen gevraagd.”
Meijer voelde zich er, toen ze jaren terug bij Fonys ging werken, meteen thuis. “Het interessante van dit werk is juist verantwoordelijk te zijn voor de verschillende opleidingen. Want elke opleiding heeft zijn eigen specialisme. Ik ben graag elke dag met mijn werk bezig. Ik vind het geen straf.”

Nienke Meijer werd eind 2013 benoemd tot voorzitter van het College van Bestuur van Fontys. Fontys heeft vestigingen in Limburg en Noord-Brabant. Meijer studeerde organisatie- en sociale psychologie en volgde een opleiding marketing. Ze werkte daarna in de kranten- en uitgeefwereld, waaronder voor VNU. Ze was onder meer verantwoordelijk voor Intermediair en het Eindhovens Dagblad. Ook begeleidde ze de fusie tussen Dagblad voor Noord-Limburg en De Limburger Meijer is een vrouw met een passie voor het onderwijswezen en is ondernemend. Voor haar is ondernemerschap bezig zijn met kansen en mogelijkheden. “Zorg dat je als ondernemer een toegevoegde waarde hebt. Innovativiteit speelt daarin een grote rol.”
Meijer is Topvrouw van het jaar. Het initiatief voor de verkiezing Topvrouw van het jaar is voortgekomen uit de gedachte dat het belangrijk is een platform te creëren waarop vrouwelijke directieleden in Nederlandse bedrijven c.q. organisaties aandacht krijgen, zichtbaar zijn en daarmee een functie als rolmodel kunnen vervullen. Bron:www.topvrouwvanhetjaar.nl

Tekst: drs. Nicole Mulders