‘Als we het druk hebben, doen we er nog een schepje bovenop’

De balans tussen werk en prive

Venray – drs. Nicole Mulders – Werkdruk. Een begrip dat we allemaal kennen. In een aantal artikelen laat Limburg Onderneemt deskundigen hierover aan het woord. Deze keer Denise Hulst, auteur van ‘Het ‘Betere Werken’ over resultaatgericht werken voor nieuwe werkers. “Niemand is onmisbaar.”

 

Denise Hulst

Wat zijn de valkuilen voor mensen die hard werken?
“Zij denken vaak ‘Dat komt wel goed’ of ‘Dat kan er nog wel bij’. Maar ze zijn vaak te optimistisch. Van één kant is dat goed, maar veel beter is het om realistisch naar dingen te kijken. Je moet immers nuchter en reëel je werk kunnen plannen.”
Eén van de fouten die mensen volgens je maken is ‘multitasken’. Wat is daar slecht aan? “Het is absoluut niet effectief. Juist als we het druk hebben, doen we er nog een schepje bovenop. Terwijl uit onderzoek blijkt dat wanneer je vanuit rust en aandacht handelt, je beter werk aflevert. Bij multitasken krijg je echt niet meer voor elkaar.”

Wat zie je als een groot probleem om niet in rust te kunnen werken?
“De invloed van de digitale media is enorm groot geworden. Er is veel veranderd sinds internet. De uitdaging is nu de begrenzing van alle verzoeken te vinden. We hebben te maken met keuzestress. Met overchoice. Ik geloof daar heilig in, want er komt zoveel op ons af. Teveel dus.”

Hoe lossen we die overdaad op?
“We moeten leren vaker ‘nee’ te zeggen. En ons een andere manier van denken eigen maken. Hoe nemen we informatie tot ons? Veel organisaties sturen iedereen intern cc’tjes. Zij moeten – net als ieder individu op zich – leren daar anders mee om te gaan. De kunst is juist gericht op zoek te gaan naar informatie. Ook als je je laat verleiden tot het chatten of meedoen met andere sociale media. Pak de regie! Uiteindelijk gaat het erom of je last hebt van jouw manier van werken. Als dat niet zo is, is dat prima. Ik ga je niet vertellen hoe jij moet werken. In principe geldt dat, wanneer je alles met mate doet, dit goed is..
Bij het Nieuwe Werken zijn mensen meer op zichzelf en dan ligt het gevaar van verschraling op de loer. Zorg er dus ook voor dat je regelmatig contact met je collega’s of vakgenoten hebt, anders zou je op den duur gaan lijden aan contactarmoede. Ook is het beter tijdens het eten alle mobieltjes van tafel te verwijderen, om te voorkomen dat we teveel een Amerikaanse levensstijl tegemoet gaan. Het belangrijkst is een goede balans te vinden. Tussen solowerken en werken met anderen. Tussen je werk en je privé-leven.”

Zijn er effecten zichtbaar van mensen die jouw advies opvolgen?
“Een cursist (Denise Hulst geeft cursussen over werkdruk en stress, red.) zei me dat hij het niet langer nodig vond altijd bereikbaar te zijn. Dat is ook beter voor je gezondheid. Als je denkt onmisbaar te zijn, heeft dat ook veel weg van megalomanie. Dan vind je je eigen ego zo enorm belangrijk. Terwijl iedereen best eens gemist kan worden. Het goede nieuws is dat gedrag te veranderen is. Het begint bij je er bewust van te zijn.”

Denise Hulst is auteur van het boek ‘Het Betere Werken’, dat in gaat op plezierig en resultaatgericht werken voor nieuwe werkers. Ook schreef ze o.a. ‘Veel te doen, weinig tijd?’ en ‘Tijdig van kantoor’. Hulst geeft al een kleine twintig jaar trainingen over werkplekorganisaties, werkdruk, stress en timemanagement. Zij heeft haar eigen trainingsbureau. Info: www.hetbeterewerken.nl

september 2011, Zuid-Limburg