Balsem voor de ziel

Venray – Door drs. Nicole Mulders – Coach Yoke de Wilde begeleidt personen met loopbaanvraagstukken door middel van de natuurwijsheid. Alles wat leeft in de natuur vormt een grote inspiratiebron voor haar. “De natuur biedt veel. Ook voor diegenen die vragen hebben over hun carrière.”

Yoke de Wilde heeft haar intuïtie gevolgd.

Wanneer is je interesse voor de natuur ontstaan? 
“Ik heb die belangstelling sinds ik kind was. Stenen en bomen hebben me altijd enorm aangetrokken. Ik merkte dat leeftijdsgenoten hier niet mee bezig waren, en vroeg me af of ik het dan beter over koetjes en kalfjes moest hebben. Daardoor voelde ik me soms alleen. Maar de natuur bleef trekken.”

Wat deed je vervolgens met die passie? 
“Nu kan ik zeggen dat ik mijn intuïtie heb gevolgd. En dat raad ik iedereen aan. Ik ben later een opleiding bij de Indianen en Kelten gaan volgen en heb veel geleerd van de Aboriginals. Ik reisde ervoor naar Amerika, Australië en Engeland. Ik ben me gaan verdiepen in hun natuurwijsheid en bestudeerde die intensief. Ik vond vervolgens dat ik iets moest doen met die kennis. Toen ben ik deze wijsheid gaan inbrengen in mijn praktijk voor coaching.. Mijn ideeën bleken aan te slaan bij mijn cliënten”.

Wat is natuurwijsheid? 
“Sommige processen, onzichtbaar in je leven, ontwaken door de natuur te omarmen. Het betekent het volgen van je intuïtie. Dat is de kompas waarop we zaken mogen beslissen. Sommige dingen kun je niet bedenken. Ratio is niet het enige waar we onze beslissingen op moeten baseren. Intuïtie is iets waarover we ook meer gaan praten, nu. Gelukkig.”

Wat heeft je het meest geraakt in je zoektocht? 
“Het idee van cycli vind ik erg interessant. De boodschap hiervan is dat spiritualiteit een rond gegeven is. Zie die als een ruimte met veel deuren. Welke deur je ook neemt, bijvoorbeeld van het christendom, boeddhisme of de natuurwijsheid: je komt in dezelfde ruimte uit. Daarnaast besefte ik steeds meer dat je eigen (natuur-)wijsheid klopt. Dat je daarnaar mag luisteren.”

Is het een voorwaarde ‘iets’ met natuur te hebben om je op die manier te laten coachen?
 “Zeker. Ik vind het belangrijk dat mijn cliënten het vermogen tot reflectie hebben, en de natuur waarderen. Maar diegenen die bij mij komen, hebben die liefde voor de natuur in zich.”

Kun je een voorbeeld geven van jouw manier van coachen? 
“Een cliënt van 57 jaar was op zoek was naar werk en wilde liever niet op allerlei functies solliciteren. Hij ontdekte tijdens de coaching dat hij enorm graag wilde schrijven en is dat ook gaan doen. Hij kwam met zijn teksten zelfs in de top tien van een site van een landelijke krant. Dit heeft hem zoveel kracht gegeven. Je kan je, in alles wat je doet, aansluiten bij je passie. Die zit dieper dan je vaardigheden en competenties.”

Hoe kwam je op het idee om over natuurwijsheid te gaan schrijven? 
“Ik wilde schrijven en heb aan dat gevoel toegegeven. Het was een gevoel van urgentie voor me. Collega’s – professionals op het gebied van coachen – kopen mijn boek en mijn insteek blijkt hen aan te spreken. En ook anderen. Ik had verwacht dat die een kleine percentage zou interesseren, maar er is veel belangstelling voor de natuurwijsheid.”

Zijn wij als westerlingen vervreemd geraakt van de natuur? 
“Ja, dat zijn we zeker. Alleen al doordat we een onderscheid maken tussen onszelf en de natuur. Een onderscheid dat de Aboriginals erg vreemd vinden. Zij zeggen: ‘Hoe kun je die twee apart benoemen? Wij zijn de natuur. Wij zijn één!’”

Yoke de Wilde studeerde sociale pedagogiek. In 2003 startte Yoke de Wilde met haar eigen praktijk Smaragd Coaching. Ze schreef het boek ‘Spirit in je werk, natuurwijsheid als inspiratie’. Yoke de Wilde ontwikkelde de BLOEI-methode die ondernemers kunnen gebruiken bij vragen rond persoonlijk functioneren, loopbaan, samenwerking en innerlijk leiderschap. Stel je als ondernemer regelmatig de volgende vragen: Waar wil ik heen met mijn bedrijf? (een kwestie van Bezinnen). Wat ga ik Loslaten? Wat wil ik Ontwikkelen? Wat ga ik Erkennen? Wat geeft me Inspiratie? Het regelmatig stellen van deze vragen, leidt ertoe dat je met je werk op koers blijft (of komt). Info: www.smaragd-coaching.nl

Korting voor Limburg Onderneemt lezers 
Bij bestelling binnen drie maanden na verschijning van deze Limburg Onderneemt:
* Boek: ‘Spirit in je werk, natuurwijsheid als inspiratie’: 17,50 euro i.p.v. 19,95 euro.
* Lezingen en trainingen ‘de BLOEI methode’ in company, met 10% korting.
* Bedrijfsevents rond het ‘vieren van successen’ en ‘afscheidsprocessen’, op maat ontwikkeld: 10 % korting.

augustus 2012, Midden / Noord