Rijk zakendoen
Venray – Door drs. Nicole Mulders – Spiritueel praktisch ondernemen is het thema van het boek ‘Rijk zakendoen’ van Désirée Murk. De bedrijfskundige geeft aandacht aan commercieel denken met een spirituele ondertoon. “De combinatie van innerlijke vervulling en geld verdienen noem ik rijk ondernemerschap. Hier zit een systeem achter dat voor iedereen en overal van toepassing is.”

Désirée Murk
Wat was de aanleiding om dit boek te schrijven?
“De oude manier van ondernemen waarbij enkel geld, macht en afsplitsing tellen, is voorbij. We maken de sprong naar een nieuwe tijd, waarin vertrouwen en verbinding voorop staan. Het is nodig – voor jezelf en voor je onderneming – te doen wat bij je past en daarin waarde te creëren voor de omgeving. Ik zie deze tijd van chaos als een uitnodiging voor Rijk zakendoen.”
Wat is de kern van je boek?
“Rijk zakendoen is geen toeval maar een systeem. Ik verbind rationele zaken, zoals de markt van een bedrijf en trends, met meer emotionele of spirituele zaken, zoals de vraag wat bij de ziel van de onderneming en de ondernemer past. Het is helder dat we zonder intuïtie niet goed kunnen ondernemen. Beelden kunnen helpen om daar achter te komen.”
Hoe is de reactie van ondernemers op jouw ideeën?
“Sommige mensen werken (deels) volgens de oude tijd, sommigen (deels) volgens de nieuwe tijd. Het is een tijd van chaos nu. Ondernemers vragen zich af hoe ze goed kunnen ondernemen. Rijk zakendoen geeft daar antwoord op. Ze staan er open voor en kunnen zich er helemaal in vinden. Dat merk ik goed bij alle ondernemers in de landen die ik nu bezoek om het concept van de rijkdom te verspreiden.”
Is iedereen om?
“Nog niet alle ondernemers houden zich met praktisch spiritueel zakendoen bezig omdat ze bang zijn oude dingen te verliezen en nieuwe dingen te ontdekken. Zeker in deze economisch onzekere tijd. Die angst is een blokkade om rijk zaken te doen. Spiritualiteit is niet rationeel te verklaren. Dus ontkennen we dat die bestaat. Maar ik ben ervan overtuigd dat er grotere krachten in het leven meespelen. En vanuit ons contact met de bron, met de onderstroom, kunnen we voorbij angst en voelen we vertrouwen en verbinding. Business spiritualiteit komt steeds meer voor. Denk maar aan de opleiding die Nyenrode hierover doceert en waar ik mee klankbord.”
Is business spiritualiteit meer gangbaar in de niet-westerse landen die je bezoekt?
“Ik verwachtte dat wel. Maar in India bijvoorbeeld blijken ondernemers juist heel praktisch en rationeel te werken. Dat had ik niet gedacht. In Afrika daarentegen leven ze dichter bij ‘de grote bron’. Ik vroeg een succesvol internetondernemer uit Kameroen waar zijn succes vandaan kwam. ‘Van boven’, antwoordde hij, ‘van God’ Hij bedoelde dat hij goed in contact stond met zijn onderstroom, aanvoelde wat wel en niet voor hem was weggelegd. En vanuit het contact met zijn onderstroom was hij alert om kansen te zien en creatief om kansen tot een succes te maken.”
Hoe kom je als bedrijfskundige bij de aandacht voor spiritualiteit uit?
“Bedrijfskunde was, en is, een rationele studie. Dat verbaast me. Spiritualiteit is nodig in het ondernemerschap en heeft al van jongs af aan mijn interesse. Het heeft meerwaarde voor mezelf, maar ook voor anderen. Het geeft diepgang aan mijn leven. Ik zie mezelf overigens niet als een zweverig persoon. Spiritualiteit is belangrijk, maar net zo belangrijk is de vraag wat we ermee kunnen bereiken en hoe we het gaan bereiken.”
Hoe betrek je spiritualiteit in je eigen leven?
“Een voorbeeld is het uitgeven van mijn boek. Enkele uitgevers wilden ermee de markt op, maar ik vond het belangrijk dat er veel beelden in mijn boek zouden zitten en dat de prijs niet te hoog zou zijn. Want ik wil dat rijk zakendoen voor iedereen toegankelijk is. Die uitgevers konden niet aan die voor mij essentiële vragen voldoen, dus heb ik het in eigen beheer uitgegeven (met succes, want het boek is aan de vierde druk toe, red.). Ik wilde dicht bij mezelf blijven en zoek vandaar uit een vorm die past. Daarnaast schakel ik ook in de opvoeding van onze kinderen tussen praktisch alledaags en spiritueel. Maar spiritueel leven is voor mij de normaalste zaak van de wereld. Ik zou niet eens anders kunnen.”
Speciale aanbieding lezers Limburg Onderneemt
Désirée Murk schreef het boek ‘Rijk Zakendoen’, dat ze momenteel in meer dan 15 landen zoals India, Hongarije, Kameroen, Tunesië, Libanon, Denemarken, Suriname, Japan, Jordanië en Nederland verspreidt. Met haar boek steunt ze MasterPeace, een internationaal project voor wereldvrede. Murk studeerde bedrijfskunde aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit. Ze startte in 2007 ‘Nieuwe Zakelijkheid’ waarmee ze ondernemers helpt vernieuwen en vernieuwers ondernemen. Info: www.nieuwezakelijkheid.nl
Voor lezers van Limburg Onderneemt verspreidt Désirée Murk onder de eerste tien aanmelders het boek ‘Rijk Zakendoen’ voor € 10,- (excl verzendkosten). Daarnaast kunnen lezers tot 1 juli gratis een verkorte digitale versie van het boek opvragen (in PDF). Meld je aan via desireemurk@nieuwezakelijkheid.nl’
juni 2012, Midden / Noord