Bewegen als levensstijl

Meer bewegen, minder klachten

Venray – Gepassioneerd en betrokken. Zo mag fysiotherapeut en praktijkhouder Rob Velthuizen van de Venrayse fysiotherapiepraktijk De Wieënhof met recht worden genoemd. “Bewegen werkt helend, en ontspannend.”

“Veel mensen hebben een stok achter de deur nodig. Ook dat is een taak van de fysiotherapeut.”

‘Ik ben ondernemer, maar vooral toch fysiotherapeut’ 

Bewegen loopt als een rode draad door het professionele en privé-leven van Velthuizen heen. “Ik ben dol op sporten.” Hij durft de stelling aan, ondersteund door wetenschappelijk onderzoek, dat bewegen veel ongemak kan voorkomen. “Het is het beste middel tegen bijvoorbeeld depressie en dementie. Maar het helpt ook bij veel andere klachten.”
Velthuizen ontvouwt de rol van bewegen in de toekomst. “We nemen langer deel aan het arbeidsproces en willen zo fit en goed mogelijk blijven leven. Bewegen speelt daarin een belangrijke rol.” Helaas sporten mensen, waaronder ondernemers, te weinig. Hij ziet voor zijn cliënten daarin een taak voor de fysiotherapeut weggelegd, die zo goed mogelijk een juiste levensstijl onder de aandacht brengt. “En dat doe je natuurlijk het beste als je zelf ook sport.” De fysiotherapeut is daar het goede voorbeeld van. Hij skiet, volleybalt en rijdt paard. “Ik voel me daar goed bij. Endorfines worden dan in je hersens aangemaakt. Als ik een hele dag heb
gewerkt, ga ik ’s avonds vaak nog sporten. Dat laadt me ontzettend op.”

Velthuizen werkte jaren terug, voordat hij als fysiotherapeut begon, als operatieassistent in het Nijmeegse Radboudziekenhuis. Op een gegeven moment was dat echter niet meer voldoende. “Ik zag maar een deel van de mensen. En meestal slapend. Dat benauwde me. Die wereld werd te klein. Ik wist, en merkte toen goed, dat ik vooral geïnteresseerd ben in de medische en technische kant van het vak.” Niet verbazingwekkend te horen dat hij zich ooit aangemeld had voor medicijnen…
Velthuizen heeft tijdens zijn opleiding bewust gekozen voor kinderfysiotherapie. Een discipline die hem nog steeds aanspreekt. “Het is uitdagend. Je hebt, als je behandelt, niet alleen met het kind te maken, maar ook met de omgeving. Je moet de ouders anders naar hun kind laten kijken. Ik realiseer me ook goed dat ik werk met wat het dierbaarst voor de ouders is. Dat is een kwetsbaar gegeven, maar ook mooi.”
Hij erkent dat mensen gemakzuchtig zijn aangelegd en vaak te weinig zelfdiscipline hebben om te bewegen “Veel mensen hebben een stok achter de deur nodig. Ook dat is een taak van de fysiotherapeut.” Die moet aangeven wat mensen zelf ter preventie aan hun klachten kunnen doen en hoe ze zelf kunnen bewegen. “Ik wil ze er sensitief voor maken om ook thuis iets te doen.” Maar uiteindelijk, benadrukt hij, blijft het altijd de verantwoordelijkheid van de cliënten zelf.” En eraan toevoegend: “Ik denk wel dat, als mensen meer zouden bewegen, er minder problemen in de maatschappij zouden zijn. Wat je kunt bewegen, moet je onderhouden. Daar streef ik als therapeut naar.”

Velthuizen beseft dat iedere cliënt een andere mate van zelfdiscipline heeft. “Er komen hier veel mensen met een beperking of ziekte, zoals hartfalen, COPD of MS. Die kunnen natuurlijk niet in een sportschool terecht. Wij bieden hier extra veiligheid. En laten hen trainen in het tempo dat ze aan kunnen.” Voor hem staat in ieder geval de cliënt centraal in de fysiopraktijk. “Dat is zo belangrijk. Dat zou bij iedere praktijk moeten zijn. Het is goed om therapie op maat te geven. En niet elke keer hetzelfde programma aan te bieden.” Hij maakt zich sterk voor zijn vak onder meer door het veelvuldig volgen van cursussen en het bijhouden van de vakliteratuur. “Ik ben vaak de kartrekker van de praktijk. Ik ga voor verbreding en verdieping van het vak. En wil ook op de hoogte zijn van de ziektes van mijn cliënten.”

Velthuizen is daarnaast vaak achter de computer te vinden, omdat er veel informatie te verwerken is. Onder meer voor de zorgverzekeringen. “Ik vraag me wel altijd af of de zorg door die bureaucratie beter wordt. Ik heb daar mijn twijfels over. Het is wel logisch dat ik door mijn praktijkhouderschap ook ondernemer ben. Maar ik ben vooral fysiotherapeut. Ben daar in geschoold. En doe dat het allerliefst.”

Velthuizen is praktijkhouder van de in Venray gelegen fysiotherapiepraktijk De Wieënhof. ”Fijn in een medisch centrum te zitten, want overleg met andere zorgverleners, zoals huisarts of psycholoog, is goed. En doorverwijzen is dan makkelijk.” Velthuizen is kinderfysiotherapeut en algemeen fysiotherapeut Naast hem zijn er verschillende andere fysiotherapeuten aan het werk, met ieder een eigen specialisme. Info:www.fysiotherapiewieenhof.nl   

Tekst: Nicole Mulders