‘Bij veel bedrijfskantines kan het best gezonder’

Voedingsdeskundige Resi Jilisen

Venray – Voeding is een belangrijke katalysator voor mensen. Maar ondernemers zouden op dit terrein nog wat kunnen leren en gezonder mogen eten. Dit is het terrein van voedingskundige Resi Jilisen. “Mijn missie is mensen gezond te laten eten”.

Gezond eten in de bedrijfskantine verhoogt de werklust.

Hoe is jouw liefde voor voeding ontstaan? 
“Als kind was ik al bezig met voeding. Mijn grootouders hadden een tuiniersbedrijf, en ik vond het heerlijk om daar te vertoeven. Het was ook fijn om rond te hangen in de natuur. Die dingen combineer ik nu door te werken in mijn moestuin. Daarnaast heb ik jaren terug een koemelkallergie ontwikkeld, en wilde op zoek naar andere voedingsbronnen. Zo kwam ik bij een alternatief orthomoleculair therapeut terecht (die gebruik maakt van zogeheten optimale concentraties voedingsstoffen, red.), waaruit bleek dat o.a. amandelmelk goed voor me zou zijn. Die ben ik zelf gaan maken. Zo ging het balletje rollen.”

Hoe belangrijk is goede voeding? 
“Ik was nooit eerder ziek geweest, en realiseerde me door de voedselallergie welk effect voeding op me had. En dus ook op een ander kan hebben. Gezond eten is enorm belangrijk. Naast het voorkomen van stress, het hebben van lichaamsbeweging en goed slapen, is ook de juiste voeding onmisbaar voor iemands welzijn.”

Waarom eten veel mensen ongezond? 
“Dat is vooral een kwestie van onwetendheid. Mensen weten vaak niet hoe belangrijk goed eten is. Het is niet eens een kwestie van niet-willen. Ik hoop dat mensen meer geïnformeerd zullen raken over wat goede voeding voor hen kan doen. Tegelijkertijd realiseer ik me ook hoe lastig het is bepaalde eetgewoonten te veranderen.”

Hoe komt er meer aandacht voor gezonde voeding? 
“Gezond eten is makkelijk. Met een smoothie kun je al zorgen voor de inname van veel vitamines. Daarmee krijg je binnen wat je iedere dag nodig hebt. Het besef dringt goed door als je etiketten op je eten leest. Dan zie je hoe slecht je eet. En ga je daar misschien over nadenken. Uiteindelijk is het een kwestie van lief zijn voor jezelf. Gezonde voeding hoort daar bij. Je krijgt maar één keer je leven en lichaam. Wees daar goed voor. Natuurlijk erger ik me regelmatig aan de slechte eetgewoonten van mensen. Of aan de volle winkelwagens in de supermarkt met ongezonde dingen. Als de situatie het toelaat en ik de persoon ken, zeg ik er iets van. Zo niet, dan houd ik natuurlijk meestal mijn mond.”

Hoe denk jij over de vele voedingsboeken die nu zo hip zijn? 
“Alle boeken zijn richtlijnen. Ze verwoorden allemaal verschillende meningen. Dat is juist lastig. Ik probeer vooral niet rigide te zijn in mijn adviezen, maar te kiezen voor de middenweg.
Als ik advies geef aan een klant, gaat het niet om mij. Het gaat er uiteindelijk om dat die persoon letterlijk lekker in zijn vel zit. Maar natuurlijk stimuleer ik in eerste instantie gezond eten. Dat is mijn missie”

Welke klanten kloppen bij jou aan? 
“Klanten kampen meestal met overgewicht en voelen zich futloos en moe of hebben allergieën. Het zijn wel vaak mensen die bewust in het leven staan. Ze weten hoe belangrijk goede voeding is. Ik vind het heerlijk mensen in één van mijn workshops dingen te laten proeven en te laten ervaren hoe lekker en gezond iets kan zijn. Dat werkt goed. En de reacties die ik krijg zijn erg positief.”

Zie jij jezelf als ondernemer of als voedingsdeskundige? 
“Ik ben het beide. Voedsel heeft mijn passie, maar ik heb ook een bedrijfje waarmee ik mijn ideeën graag uitdraag. Die combinatie maakt het juist interessant.”
Hoe vind je dat ondernemers het doen op het gebied van gezond eten?
“Redelijk. Maar ik zou heel graag ondernemingen en bedrijfskantines aanpakken. Sommige doen het goed, maar er zijn vaak ongezonde dingen op de werkvloer te krijgen. Dat kan zoveel gezonder. En is evengoed lekker. Ik bruis van de ideeën. Dit is er eentje van: het eten in bedrijfskantines gezonder maken. Daar is nog veel te doen”

Wat staat er vanavond bij je op tafel? 
“Dat weet ik nog niet. Dat is afhankelijk van wat ik in de moestuin heb staan. Dat is het heerlijke ervan: iedere dag kijken naar wat eetbaar is en daarvan je maaltijd maken…”

Resi Jilisen volgde de HBO-opleiding tot voedingsdeskundige en is sinds vorig jaar aan de slag als voedingscoach in het Noord-Brabantse Maashees. Wilt u als ondernemer tips krijgen over gezonde voeding, dan kunt u haar vrijblijvend benaderen voor advies. Info: www.natuurlijkresi.nl 

Tekst: drs. Nicole Mulders 
Fotografie: Roman Siguev