Boeddhistische schrijfster Geertje Couwenbergh
Venray/Utrecht – Een innemende vrouw, Geertje Couwenbergh. En optimistisch. De van oorsprong antropologe ziet zichzelf het liefst als schrijver, columnist en innernemer. “Er moeten minder schotjes tussen werk en privé staan. Dat is de kern van ondernemerschap.”

Geertje Couwenbergh: ”Het gaat uiteindelijk om de keuzes die we zelf maken.”
Couwenbergh is, nog toen ze studeerde, steeds meer de kant van het ondernemerschap op gegaan. Niet zo vreemd, omdat ze dat van beide ouders heeft meegekregen. Tijdens haar studie startte ze Potential Buddha, een bedrijfje van waaruit ze verschillende dingen onderneemt. Waaronder het geven van schrijfworkshops en retraites. “We hebben alles wat we nodig hebben. Maar zien dat niet. Het boeddhisme schudt ons wakker. We zijn in slaap gevallen voor ons eigen potentieel. Maar in potentie zijn we allemaal boeddha..”
Innernemer
In die jaren van ondernemerschap ontwikkelde ze de term ‘innernemer’, “Werk en privé kunnen volgens mij minder gescheiden zijn. Hoe je een onderneming leidt, is belangrijker dan wát je precies doet. Menselijkheid staat daarbij voorop. En iedereen kan innernemer zijn, onafhankelijk van het werk dat je doet.” Innernemerschap is een nieuw idee om na te denken over waar mensen mee bezig zijn. Inspiratie voor je werk blijft doorgaan. Wat je aan het hart gaat ook. Het fijne is dat, wanneer werk in dienst staat van je leven, er geen onderscheid is tussen die twee.” Bewustwording van ondernemers geeft de doorslag voor een mogelijke verandering. “Bedenk wat het allerbelangrijkste in het leven is. Werk moet onderdeel van je leven zijn. Het mooiste is als je zin kunt vinden in wat je doet, of je nu journalist, buschauffeur of secretaresse bent. En niet op de automatische piloot gaat.“ Vanuit de bewustwording volgt de motivatie om die dingen te wijzigen die niet lekker lopen in je leven. “Je kunt daarvoor al dan niet kiezen.”
Spirituele zaken
Couwenbergh constateerde, onder meer door haar werk bij organisaties als de Belastingdienst en bij technologische bedrijven, een grote behoefte aan zinvol werk. “Ik zie echt een omslag. Tevredenheid en zinvolheid van het werk blijken belangrijk te zijn. Of de wens vaker bij je gezin te zijn. Het gaat lang niet altijd om de omzet die je maakt of de auto die je rijdt. Maar om andere, meer menselijke zaken.” Vanzelfsprekend erkent Couwenbergh dat niet iedereen open zal staan voor een andere manier van zakendoen. Boeddhistische ondernemers zijn in haar ogen niet ‘beter’ dan niet- boeddhistische ondernemers. “Want niet-boeddhistische ondernemers kunnen dat in hart en nieren toch zijn: ontspannen en met oog voor mededogen, een belangrijk aspect van het boeddhisme. Aan de andere kant kunnen boeddhistische ondernemers juist stressvol zijn. Boeddhisme is zeker geen voorwaarde voor goed ondernemerschap.”
De interesse voor het boeddhisme kreeg ze, langzaam aan, jaren terug. Een vage interesse in mediteren had ze al langer. “Ik ben daar veel over gaan lezen en ben zelf ook gaan mediteren. Rond mijn twintigste deed ik ook aan yoga.” Voor haar voelden deze kennismakingen als “liefde op het eerste gezicht. Van alle stromingen sprak het boeddhisme me het meest aan. Vooral omdat daar de verantwoordelijkheid bij jezelf wordt gelegd.”
En dus werd die levensfilosofie meer dan alleen hobby. “Maar”, zo zegt Couwenbergh, “ik vergelijk mijn liefde voor het boeddhisme met een verliefdheid. Ik ben nu polygaam geworden, want er zijn meer liefdes nu.” Maar het boeddhisme is altijd, al dan niet latent, aanwezig in haar leven. “Minder nadrukkelijk dan eerst, maar waarschijnlijk wel intenser.”
Discipline
Wat heeft het boeddhisme haar gebracht? “Inzicht naar mezelf toe. Ik leerde de werking van mijn geest kennen. En ik weet dat ik moet kijken naar wat er wel is, en niet naar wat er niet is. Heel waardevol. Het heeft me ook een stuk discipline gegeven.” Juist discipline is iets wat ondernemers volgens haar ook nodig hebben. “Meditatie en yoga, of hardlopen of tandenpoetsen zijn dingen die je doet. Zin of niet. Inspiratie of niet. Ondernemers doen hun dingen ook, ook als ze een keer geen zin zouden hebben. Een kwestie van discipline.”
De ontwikkelingen in de maatschappij, zoals de financiële crisis (“kijk naar waar de geldstroom naar toe gaat”) en de technologische vooruitgang, ziet Couwenbergh niet als bedreigingen, maar als kansen. “Er gebeurt nu zoveel in de maatschappij. Mensen leren uit een ander vaatje te tappen. Ze hebben geen keus.” Collectieve onrust kan dus positief zijn. “Het gaat uiteindelijk om de keuzes die we zelf maken.” Couwenbergh geniet van het ondernemerschap. En van haar werk als schrijfster en columnist. “Ik heb zelf eigenlijk nooit het gevoel dat ik niet-werk. Maar ook niet dat ik wel werk.”
Schrijfworkshops
Geertje Couwenbergh geeft schrijfworkshops en retraites, vaak in combinatie met yoga. Ze heeft ook een online schrijfcursus. Wellicht iets voor u als ondernemer? Zij heeft meerdere boeken op haar naam staan. Haar nieuwe boek ‘Innernemerschap’ is dit jaar via haar site verkrijgbaar. Info: www.geertjecouwenbergh.com
Fotografie: Lisette Kreischer
Tekst: drs. Nicole Mulders