‘Je moet wel rustig kunnen slapen’

Beleggen in aandelen

Maastricht – Hij mag met recht financieel expert genoemd worden. Thomas Post werkt op de universiteit Maastricht aan onderzoek over financiële zaken. Met collega Arvid Hoffmann deed hij onderzoek naar beleggen onder burgers. “Wat voor burgers geldt, geldt ook voor ondernemers. Dat zijn tenslotte ook mensen. Feit is: ze zullen bij beleggen extra voorzichtig zijn.”

“Nooit iets kopen dat je niet snapt”, aldus Thomas Post.

Wat zijn de conclusies uit het onderzoek? 
“Eén daarvan is dat de transactiekosten bij beleggen in aandelen meestal erg hoog zijn. Als je vaak aankoopt en verkoopt, krijg je te maken met hoge transactiekosten. Het gevolg daarvan is dat je een lager rendement overhoudt. De transactiekosten zijn moeilijk terug te vinden. Ze zijn de laatste jaren wel een stuk gezakt, dus blijft er meer over voor de belegger. Ook doen beleggers te weinig aan risicospreiding. Het is beter meer verschillende aandelen te hebben.”

Welke visies over beleggen circuleren er?
“Er zijn twee visie over beleggen in omloop. De ene is dat je gaat voor rendement en risicospreiding en dus tientallen aandelen in je portefeuille hebt. Je hebt daar een hoog vermogen voor nodig. Of je moet niet direct in aandelen, maar in aandelenfondsen beleggen. De andere visie is dat je belegt uit hobby. Je moet je dan wel realiseren dat een hobby geld kost. Volgens deze visie heb je plezier met je hobby. Iedere dag de koersen volgen hoort daar dan bij. Ik heb trouwens geen voorkeur voor één visie.”

Waarom heb je gekozen voor dit vakgebied? 
“Ik heb veel interesse in hoe mensen zich op financieel vlak gedragen. Er wordt gezegd dat zij zich financieel vaak rationeel gedragen, maar dat blijkt niet zo te zijn. Het gaat er meestal niet aan toe zoals in tekstboeken wordt beschreven. Het gedrag van mensen is vaak heel anders. Minder rationeel dus dan wordt gezegd. Het is spannend te zien hoe mensen zich gedragen. Ik vind het boeiend te weten te komen wat we kunnen doen om betere beslissingen te nemen.”

Heb je een voorbeeld? 
“Sommige mensen zijn eigenlijk te bang om te beleggen. Heb je die angst, dan kun je er beter niet aan beginnen. Je moet wel rustig kunnen slapen. Daarnaast zijn mensen zo verschillend om er een conclusie aan te verbinden. Hoe iemand met zijn financiën omgaat, is afhankelijk van zijn karakter. Daar is zwart/wit niets over te zeggen.”

Wat doen beleggers fout? 
“De term ‘fout’ wil ik liever niet gebruiken. Maar ik vind wel dat mensen meer realisme zouden mogen hebben. Daarnaast zou een belegger ook meer informatie over de ontwikkelingen in de markt moeten hebben. Toch is het niet zo dat, wanneer je goed op de hoogte bent van de voortgang in de markt, je een betere belegger bent. Vreemd, maar waar.”

Maar, beleggers krijgen toch soms te laat informatie over de marktontwikkelingen? 
“Dat klopt, sommige beleggers krijgen soms te laat informatie. Er bestaan computers die automatisch informatie over de marktontwikkelingen krijgen. Die zijn natuurlijk veel sneller. Maar niet in het bezit van particulieren.”

Hoe zie jij de ideale wereld op financieel gebied? 
“Het is bekend dat veel mensen niet genoeg sparen. Dat is jammer. Voor velen lijkt de toekomst, en dus sparen, heel ver weg. Intussen zijn er andere dingen die belangrijker zijn. Die komen dan eerst.”

Heb je nog tips?
“Je moet nooit iets kopen dat je niet snapt. Sommige financiële producten zijn te ondoorzichtig. Als je niet begrijpt wat je aan wilt schaffen, kun je er beter niet aan beginnen. Grote kans dat het dan misgaat.”

De van oorsprong Duitse Thomas Post studeerde, voordat hij in 2009 naar Maastricht kwam, in Berlijn. “Het mooie aan de universiteit Maastricht is dat er een grote data aan gegevens is. Maar, niet alles wat wij doen is gebaseerd op data gegevens. Het leuke is ook de samenwerking met bedrijven. Ook dat praktische spreekt me aan. Daarnaast is Maastricht een leuke stad.” Post werkt aan de universiteit als Assistant Professor of Finance. 

Tekst: drs. Nicole Mulders 
Fotografie: Kai Klasen & Sander Oleana