‘Yoga is een must voor iedereen’

Roermond – Door: drs. Nicole Mulders – Zweverig? Spiritueel? Dat is (bedrijfs-)yoga alles behalve. Aldus yogadocente Tanja Thuijs, die in Roermond haar eigen praktijk heeft. “Yoga is aards. Een kwestie van met twee voeten op de grond staan.”

“Vroeger was ik een stresskip, nu ben ik heerlijk ontspannen”, legt Tanja Thuijs uit.

 

Thuijs werkte ruim twintig jaar in het zwemonderwijs, maar had “het gepoedel met kinderen op het laatst wel gezien”. Ze zocht een nieuwe uitdaging en vond die in yoga. Ze volgde opleidingen in Sittard en in Bilthoven. “De laatste opleiding had een hardere aanpak”, aldus Thuijs. “De eerste was zachter, een aanpak die ik nu ook hanteer. Het is belangrijk nooit over je grenzen heen te gaan. Niet in je werk, en zeker ook niet in yoga.”

Yoga zorgt voor een betere balans tussen lichaam en geest.  “Stress ervaart iedereen”, aldus Thuijs. “Maar het is belangrijk hoe je daarmee omgaat. Yoga leert je dat. Als je ontspant, is er weer ruimte voor nieuwe, positieve gedachten. Yoga is eigenlijk een must voor iedereen.” Rode draad in haar sessies is de aandacht die ze aan de ademhaling besteedt. “De meeste mensen ademen niet goed. In de lessen leer je dat opnieuw.”

 

Afschakelen
Onlangs is Thuijs, die inmiddels veertien jaar doceert, gestart met het geven van bedrijfsyoga. In haar praktijk, of bij bedrijven, leert ze werknemers en hun leidinggevenden “terug te schakelen in een drukke tijd”. Ook geeft ze eendaagse workshops voor bedrijven. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat stress een grote factor speelt in ziekteverzuim, en dus voor een lagere productiviteit zorgt. “Werknemers kampen regelmatig met klachten aan schouders of nek, rugpijn of hoofdpijn. Yoga verlicht die klachten.” Bedrijven zullen hier volgens haar graag in investeren. “Ze weten dat ze er iets voor terug krijgen; werknemers die lekkerder in hun vel zitten en beter presteren.” Een uurtje les per week is al effectief, volgens Thuijs. De weerstand in het bedrijfsleven is naar eigen zeggen laag. “Zodra iemand een les heeft mee gemaakt, vallen eventuele vooroordelen weg. Iedereen heeft er baat bij.”

 

Boeddhisme
Op de achtergrond speelt het boeddhisme, haar levensinstelling, een rol. “Het zit ‘m dan in zaken als respect, het niet veroordelen van anderen.  In het leven in het hier en nu, wat er ook gebeurt, en hoe  je ermee omgaat. Aan het eind van de yogasessie, probeer ik daar altijd iets van mee te geven. Sommige cursisten pikken dat op.”

Zelf is ze al jaren een fervent yogabeoefenaar. “Elke les doe ik de oefeningen mee, maar daarnaast beoefen ik het ook alleen. Het is heerlijk. Het heeft mij absoluut veranderd. Ik was een stresskip. Ik heb geleerd beter te ontspannen en beter in het nu te blijven. Ik denk dat bedrijven hier inmiddels ook klaar voor zijn.”

 

 

Sabbatical Events; uitgaan op weg naar welzijn

Met haar nieuwe bedrijf Sabbatical events, dat ze volgend jaar met andere professionals in de markt wil zetten, biedt Tanja Thuijs bedrijven de mogelijkheid tot ontspanning en reflectie. In één of twee dagdelen kunnen cursisten deelnemen aan workshops yoga, meditatie, communicatie en motivatie, en kunnen daarnaast ook kiezen voor activiteiten als surfen, zeilen en rondvaarten. Info: www.yogatanjathuijs.nl en www.sabbaticalevents.nl, tel. 0475 31 15 95

 

oktober 2009, Midden / Noord