De gasten gaan voor onze discussies

Lomm – Door drs. Nicole Mulders – Familiebedrijven. Ze zijn goed voor ruim veertig procent van de werkgelegenheid in ons land. Het zijn survivors, ze varen vaak een -eigenzinnige- koers en richten zich, generatie na generatie, op de continuïteit van hun onderneming. Limburg Onderneemt hanteert een ruime definitie en portretteert de komende maanden ondernemers die samen met partner en/of familie werken. Deze maand: Saunapark van Dijk uit Lomm.

Het vak zit in ons hart.

Alfo van Dijk nam in 1999 het bedrijf van zijn vader over. “Een logische keuze. Niet iets waar ik lang over na moest denken. Het voelde goed.” Van Dijk – voorheen als kok werkzaam – leerde zijn huidige vriendin Lizette Jeucken dertien jaar geleden kennen. Twee jaar later kwam zij – toen werkzaam in een bakkerij – in de zaak, destijds nog in handen van haar schoonvader. “Ze werd hier zo’n beetje gedropt, omdat er een gastvrouw nodig was”, aldus Van Dijk. “Ik ben al die tijd in loondienst gebleven”, vult Jeucken aan. Voor haar is het nooit een issue dat haar vriend op de werkvloer haar meerdere is. “Iedereen is hier gelijk. Dus dat verschil merk ik niet.” Van Dijk: “Ik ben niet iemand die hoog in een glazen toren zit en van daaruit commando’s geeft. Ik poets en serveer evengoed als het personeel. En als de kok ziek is, duik ik achter het fornuis.”

Vrije tijd
Groot voordeel van samenwerken vindt Van Dijk dat ze dezelfde uren vrij zijn. “Als we andere werktijden hadden, leefden we volledig langs elkaar heen. Dat risico wil ik niet nemen.” Jeucken: “We zagen elkaar, toen ik hier nog niet werkte, een half uur per dag. Veel te weinig.” “Wel is Lizette meer betrokken bij de sauna-gasten. Kan geraakt worden als gasten, zoals onlangs, een bloemetje of chocolade geven vanwege de goede service.” “Alfo is daar veel nuchterder in.” “Lastig is soms”, vervolgt Jeucken, “dat we thuis een discussie hebben, die we op de werkvloer niet uit kunnen praten. Onze gasten gaan voor”. “In een fabriek kun je nog eens lekker vloeken. Hier niet”, vult Van Dijk aan. Het mooie aan het vak? Jeucken: “Dat gasten genieten. Wanneer ze om elf uur binnen komen en tot ’s avond blijven, geeft dat veel voldoening.” Ook thuis is de sauna vaak onderwerp van gesprek. “Een grote rode draad in ons leven”, aldus Van Dijk. “Maar geen belasting.”

Pure ontspanning
Alfo en Lizette zijn zelf fervente saunagangers. “Onmisbaar in ons leven. Pure ontspanning”, aldus Van Dijk. “Als we thuis blijven, gaan we toch weer aan het werk.” Hun voorkeur gaat uit naar de oosterburen. “Daar zijn goede sauna’s. Bovendien, de kans is klein dat we gasten tegenkomen. Daar hebben we op onze vrije dag geen behoefte aan.” Rust staat bij hun saunabezoekjes voorop. “Maar natuurlijk kijk ik stiekem of er dingen zijn die we in onze sauna ook kunnen gebruiken. Het vak zit in mijn hart.” Info: www.saunapark.nl

Gouden regels voor werkende stellen
• Niemand is de baas. Jullie zijn partners. 
• Perfectie staat voortgang in de weg. 
• Wees blij dat je partner niet hetzelfde is als jij. 
• Hang je seksgerelateerde werkego in de kast.

 

maart 2009, Midden / Noord