‘Doe wat aan je schulden, steek je kop niet in het zand’

Jacqueline Zuidweg, Nederlands zakenvrouw van 2012

Venray/Hilversum – Door drs. Nicole Mulders – Zakenvrouw van het jaar 2012 is Jacqueline Zuidweg van Zuidweg & Partners. Een nuchtere, Hollandse vrouw, zoals ze zichzelf omschrijft. “Ik denk dat je die houding als ondernemer ook moet hebben”, aldus de zakenvrouw. “Want ondernemen gaat gepaard met vallen en opstaan. Niet geschoten is altijd mis. Risico’s horen erbij. Gewoon weer doorgaan dus, als je als ondernemer bent gevallen.”

 

Zakenvrouw 2012 Jacqueline Zuidweg

Dat vallen en opstaan geldt zeker voor haar vak: de schuldhulpverlening. Na haar studie rechten besloot ze daar voor te kiezen. “Gemeentes zorgen voor schuldhulpverlening aan particulieren, maar voor ondernemers is er niets. Die leemte wilde ik graag opvullen.”
Ondernemers kunnen bij Zuidweg & Partners terecht als ze advies en hulp nodig hebben met hun schulden. “Dat is zodra de schulden problematisch zijn”, aldus Zuidweg. Dus als die veel groter zijn dan de inkomsten. Wanneer je niet meer alles kunt betalen en de kans er is dat de deurwaarder op de stoep staat.”

Op schuldhulpverlening ligt een groot taboe, ervaart Zuidweg. “Dat komt door ons calvinistische karakter. Door onze manier van denken, namelijk dat ondernemers zelfredzaam moeten zijn en dat we niet te koop moeten lopen met onze ‘fouten’ (met onze successen trouwens ook niet). Zelfs in lesboekjes komt het woord ‘falen’ niet voor. Een faillissement wordt angstvallig gemeden. Maar ondernemen is risico nemen, met alle gevolgen van dien. Die schaamte moet er bij ondernemers echt vanaf.” Dat taboe is evenmin terecht, omdat maar liefst tien procent van de ondernemers in de financiële problemen zit. Goed voor zo’n 70.000 ondernemers. “Die situatie heeft ook een grote impact op de economie in ons land. Ik vind dat we die ondernemers moeten helpen. Bovendien: Nederland stimuleert hen erg om met een eigen zaak te beginnen, maar over stoppen wordt niet gerept. Terwijl vijftig procent binnen vijf jaar stopt.”

De focus van Jacqueline Zuidweg ligt op het voorzien in eigen inkomen en het blijven participeren in de maatschappij. Er werken negentig mensen bij Zuidweg & Partners op vijf regiokantoren. 

Interessant blijft de vraag hoe het zover komt dat talloze ondernemers schuldhulpverlening nodig hebben. Zuidweg: “Veel ondernemers missen essentiële ondernemersvaardigheden. Ze starten hun bedrijf meestal vanuit hun hart. En vergeten de zakelijke aspecten. Zoals hoe ze zich aan de markt moeten presenteren of hun financiën op orde moeten hebben.” Zuidweg vindt dat ondernemers meer zicht op hun financiën moeten hebben. “Als ze een boekhouder hebben – dan hoeft niet veel geld te kosten; een kennis heeft misschien verstand van zaken – moeten ze begrijpen waar die het over heeft. Doe wat aan je schulden. En vraag door. Pas zei een ondernemer in mijn omgeving dat hij van zijn boekhouder geen nieuwe auto mocht kopen. Maar juist hij moet weten waarom dat zo is.” Zuidweg is helder: steek je kop niet in het zand. Vraag om hulp als dat nodig is. En stel geen dingen uit. Een advies van haar: “Vermeng zakelijk niet met privé. Zorg dat je privé in ieder geval safe zit, als het zakelijk zwaarder weer wordt.”

Naast schuldhulpverlener is Zuidweg Zakenvrouw van 2012. Vrouwen zijn net zo goed in ondernemen als mannen. Soms zelfs beter. Uit onderzoek is gebleken dat de mix van mannen en vrouwen in een onderneming het beste werkt. “Er is meer dynamiek als mannen en vrouwen samenwerken. Er is te weinig aandacht voor vrouwelijke ondernemers. Goed dat dit er nu door de Zakenvrouw-verkiezing wel is.” Haar ervaring is wel dat vrouwen voorzichtiger zijn bij ondernemen en minder risico’s durven te nemen en daardoor minder groeien. “ Dus als je wilt groeien, ontkom je niet aan risico’s nemen, maar doe dat wel verstandig.” Opvallend is dat Zuidweg tijdens de verkiezing tot Zakenvrouw van het jaar haar man bedankt voor zijn steun. Een mooie ontwikkeling, als dit vaker zou gebeuren (en niet enkel de mannen hun vrouwen bedanken voor hun steun). De conclusie van Zuidweg: achter elke sterke ondernemer staat een sterke partner, man of vrouw…

Zuidweg & Partners
Jacqueline Zuidweg werd onlangs gekozen tot Zakenvrouw van 2012. In 1994 richtte ze Zuidweg & Partners op. De missie van het bedrijf is het opzetten en uitvoeren van kwalitatief hoogwaardige en landelijk beschikbare schuldhulpverlening aan ondernemers en ex-ondernemers. Maar liefst 120.000 euro is de gemiddelde schuld van hun klanten. Zuidweg: “Dat betekent twintig jaar buiten het leven staan. Niet niks.” Uit het juryrapport: “Zuidweg & Partners heeft als private onderneming een sterke sociaal maatschappelijke betrokkenheid. Dat hier een grote behoefte aan was en is blijkt uit het feit dat Zuidweg & Partners anno 2012 meer dan twintigduizend ondernemers heeft bijgestaan.”

mei 2012, Midden / Noord