Golfhorst in trek bij bedrijfsleven

‘Cabrio’s op de golfbaan’

 

Horst – Door drs. Nicole Mulders
Een toegankelijke club, waar de leden elkaar snel zouden leren kennen. Dat was de droom van gepensioneerd piloot Toon Beerens, die elf jaar geleden de Zuringspeel (een voormalige vuilnisstortplaats, red.) in America omtoverde tot een 50 ha. groot golfcomplex met 18 holes baan. “Tweehonderd personen per dag in het hoogseizoen is niets bijzonders.”

Nel de Swart: “Het is hier één grote familie.”

Over de route van entree naar golfbaan is goed nagedacht. Leden lopen van receptie via het clubhuis – restaurant/wintertuin/zonneterras, het moet gezegd: ook voor een kritische buitenstaander bijzonder sfeervol – naar de baan. “In het clubhuis tref je elkaar zo vanzelf”, aldus manager Nel de Swart. “Het is hier één grote familie; iedereen kent elkaar. Dankzij die sfeer zijn we snel groot geworden.” Inmiddels telt Golfhorst 720 leden, waarvan er enkele tientallen mannen meer zijn dan vrouwen. De leeftijd piekt – los van de zeventig jeugdleden – tussen de 50 en 65 jaar. “Logisch, die leeftijdsgroep”, aldus De Swart. “Tegen de pensioengerechtigde leeftijd aan krijgen mannen en vrouwen meer vrije tijd. Ze hebben het minder druk met werk. De kinderen zijn het huis uit. En dan willen ze toch weer iets ondernemen.”

Beheersing
Zelf maakte De Swart tijdens haar tienjarig verblijf als expatvrouw in Zuid-Amerika kennis met golf, maar pas in Nederland leerde ze de sport waarderen. “Het spel is leuk. Het is een gevecht met mezelf. Ik kan de bal keihard en -ver slaan, maar dat lukt me niet élke keer. Daar is veel beheersing voor nodig, en dat is de uitdaging voor mij. Ik ga die uitdaging iedere week aan.”

Conditie
Sceptici beweren dat golf geen echte sport is. Te traag. Te veel uiterlijk vertoon. “Typisch een opmerking van iemand die zelf nog nooit heeft gespeeld”, aldus De Swart. “Al je spieren gebruik je, ruim vier uur lang. Bovendien is er vijfendertig meter hoogteverschil op de baan. Zonder conditie red je dat niet. Daarnaast is niets zo gezond als buiten bewegen. Weer of geen weer.”

Elitair
Ander vooroordeel is dat golf een elitaire sport zou zijn. Kan De Swart zich daar iets bij voorstellen? “Dat was het van oudsher, maar is het allang niet meer. Iedereen is hier welkom (in tegenstelling tot sommige andere clubs, waar een ballotagecommissie beoordeelt wie lid wordt, red.).” Dankzij de groeiende populariteit is golf bovendien minder duur geworden. “Voor een paar honderd euro heb je al een complete uitrusting.”

Hapje & drankje 
Golf lijkt ook bij het bedrijfsleven aan populariteit te winnen. Voor de Businessclub Golfhorst – bestaande uit 75 bedrijven uit de regio – is er een businessarrangement met jaarlijks acht golfdagen: met clinic, hapje, drankje en diner. Bedrijven nodigen daarbij zelf een gast – vaak zakenrelatie of personeelslid – uit. “Relatiebeheer ten top”, aldus De Swart. Ook bij het vrouwelijk deel van ondernemersland is Golfhorst in trek. In juni organiseerde Golfhorst Ondernemers op hoge hakken, een forumdiscussie met vrouwelijke managers. “Met alles erop en eraan, inclusief een rij cabrio’s op de golfbaan.” Info: www.degolfhorst.nl

juni 2008, Midden / Noord