‘Liever marktonderzoek dan vakken vullen’

Maastricht – Door drs. Nicole Mulders

Een uitdagende baan, bij voorkeur in hun eigen vakgebied. Dat staat op het wenslijstje van de tweehonderd studenten die ingeschreven staan bij InterUM, het detacheringbureau van de Maastrichtse universiteit. Een horecabaan of job als vakkenvuller is aan hen niet besteed. “Een bijbaan moet wel zinvol zijn.”

Esther Verhoeff (l) en Marion de Vreede (r) bespeuren een toenemende animo van bedrijven voor werkstudenten.

Een job als marketingonderzoeker of verzorgende ligt meer in de lijn van de verwachtingen van de Maastrichtse studenten. “Ze zijn kritisch”, beaamt account manager Esther Verhoeff van InterUM. “Studenten zoeken een baan die aansluit bij hun studie. Daarnaast moet het qua tijd te combineren zijn. Twaalf uur per week is het gemiddeld aantal uren dat ze willen werken.”

Iets opsteken 
InterUM – dat dit jaar het tienjarig bestaan viert – richt zich op de kennisintensieve markt uit de regio. Uitgangspunt voor het detacheringbureau is dat studenten iets van hun baan opsteken. Waar InterUM oorspronkelijk opgericht was om de eigen universiteit van krachten te voorzien – van onderzoeksassistent tot docent – spitst het zich nu ook toe op het bedrijfsleven. “Het mes snijdt aan twee kanten”, aldus Verhoeff. “Als een baan bevalt, is de kans groter dat een student na het afstuderen in de regio blijft hangen. Daar heeft het Limburgse bedrijfsleven ook baat bij.”

Probleemoplossend werken 
Het niveau waarop studenten instromen is afhankelijk van hun studiejaar. Eerste en tweedejaars vervullen vaak ondersteunende functies, ouderejaars werken meestal op hun eigen niveau. Het voordeel van de Maastrichtse studenten is volgens directeur Marion de Vreede dat ze Probleem Gestuurd Onderwijs (PGO) volgen. “Ze werken in groepen aan allerlei vraagstukken. Daardoor ontwikkelen ze vaardigheden als samenwerken en probleemoplossend werken. Een pluspunt voor bedrijven.”

Buitenlandse studenten 
Bijna de helft (45%) van de Maastrichtse studenten is uit het buitenland afkomstig. Vooral Duitsers doen het als student goed in het bedrijfsleven. “Hun arbeidsethos is erg hoog”, aldus De Vreede. “Ze zijn ondernemend. En beheersen de Nederlandse taal. Bedrijven zien hen graag komen.”

Leergierig
Vraag blijft waarom ondernemers de voorkeur geven aan een student boven iemand met diploma of werkervaring. “Allereerst is het goedkoper om van studenten gebruik te maken”, aldus Verhoeff. “Maar daarnaast zoeken veel bedrijven wel iemand die kennis in huis heeft. Werkervaring alleen is niet voldoende.” Zeker bij tijdelijke banen blijken bedrijven eerder voor studenten te kiezen om de pieken op te vangen. Bij fulltime jobs geven ze de voorkeur aan afgestudeerden. Volgens De Vreede zijn de ervaringen met detachering in het bedrijfsleven – aan beide kanten – positief. “Onze studenten staan bekend als leergierig en ijverig.”

Info: www.interum.eu

 

juni 2008, Zuid-Limburg