Venlo – Door drs. Nicole Mulders – Familiebedrijven. Ze zijn goed voor ruim veertig procent van de werkgelegenheid in ons land. Het zijn survivors, ze varen vaak een –eigenzinnige- koers en richten zich, generatie na generatie, op de continuïteit van hun onderneming. Limburg Onderneemt hanteert een ruime definitie en portretteert de komende maanden ondernemers die samen met partner en/of familie werken. Deze maand: restaurant Valuas uit Venlo.

Marcel en Eric Swaghoven vullen elkaar moeiteloos aan.
De liefde voor het horecavak kregen de broers Marcel en Eric Swaghoven van huis uit mee. Vader, de grondlegger van het huidige aan de Maas gelegen Valuas – bistro, restaurant met Michelinster en hotel – runde daarvóór het Venlose hotel Wilhelmina. Marcel Swaghoven: “Ik herinner me nog goed dat Eric als kind in zijn spencertje glazen achter de bar aan het schoonmaken was.” Omdat hun vader halverwege de jaren negentig ziek werd, hielden de broers Valuas draaiende. Sinds 1998 is die in hun handen. “Onze droom is altijd een eigen horecazaak geweest, maar onze vader vond het vak niets voor ons. Te zwaar. Maar dit voelde als een logische stap”, aldus Marcel Swaghoven. Trots is hun vader, die regelmatig aankomt, nu op wat zijn zonen hebben bereikt.
Romantisch
Marcel en Eric Swaghoven begonnen Valuas respectievelijk in de keuken en het restaurant. Een bewuste keuze, destijds. Marcel Swaghoven: “Ik kookte graag en vond het een romantisch idee de keuken in te gaan.” Maar de rollen van de broers werden al vrij snel op natuurlijke wijze omgedraaid. Eric Swaghoven: “De keuken is mijn domein geworden. Ik ben er helemaal op mijn plek.” Marcel Swaghoven: “Ik zou er niet meer aan moeten denken nog in de keuken te staan. Ik kan er mijn ei niet in kwijt. Het liefst heb ik contact met de gasten.” Respect en communicatie zijn volgens de broers voorwaarden om het samen vol te houden. En het nemen van een eigen verantwoordelijkheid. Eric Swaghoven: “We hebben ieder ons eigen terrein. Verder is het een kwestie van geven en nemen.” Dat gaat hen naar eigen zeggen, ondanks hun karakterverschillen – Marcel Swaghoven is rustiger en minder strikt dan zijn broer – goed af.
Hoge eisen
Het grote voordeel van samenwerken met familie is volgens de Swaghovens dat er oren en ogen in het hele bedrijf zijn. Marcel Swaghoven: “Ik vertrouw mijn broer honderd procent” Eric Swaghoven: “Je weet dat de basis tussen ons goed is.” Ook in hun spaarzame vrije tijd zien ze elkaar. En praten ze veelvuldig over het horecavak. Dat ze in hun elf jaar flink hebben zien veranderen. “In onze begintijd was het gangbaar dat gasten hun lunch pas tegen de avond beëindigden. Nu moet alles stukken sneller”, aldus Marcel Swaghoven. “Het verwachtingspatroon van onze gasten ligt ook steeds hoger.” Een deel van hun zakelijke gasten eet regelmatig in de betere restaurants, wereldwijd. “Dat is prima”, aldus Eric Swaghoven. “Dat houdt ons scherp. En verder: ik zie mijn vak niet als werk. Het is mijn passie. Een levenswijze in feite. Dat geldt ook voor mijn broer.” Info: www.valuas-hr.nl
Tips voor rivaliserende broers (en zussen):
– Maak vrienden in het hol van de leeuw. Je broer(s) (en zussen) en jij moeten als een eenheid functioneren. Maak er een gewoonte van om geregeld zowel zakelijke besprekingen te houden als sociaal als familie met elkaar om te gaan.
– Stel je erop in om met de menselijke kant van je broer(s) (en zussen) op het werk om te gaan. Laat verstoringen nooit uit de hand lopen, anders gaat je partnerschip eraan.
mei 2009, Midden / Noord