Security evangelist Eddy Willems
Venray – Online misdaad en terreur worden als de nieuwe bedreigingen binnen het maatschappelijk leven en het ondernemerschap gezien. Het gevaar ligt op de loer, aldus beveiligingsspecialist Eddy Willems in zijn boek ‘Cybergevaar’. Maar, de criminaliteit is volgens hem niet gestegen. “Die heeft zich alleen verplaatst van de straat naar internet.”

‘Spionage is zo oud als de mensheid. Alleen wordt er nu een ander medium voor gebruikt.’
‘Criminaliteit is van de straat naar internet verplaatst’
Security evangelist noemt hij zich. Een naam die afgeleid is van de experts van Microsoft en Apple, die zichzelf zo noemden. En een naam die Willems werd gegeven door Kaspersky (Russische beveiligheidsexpert, red), met wie hij heeft samen gewerkt. En die hij wel bij zichzelf vond passen. Ook zijn huidige werkgever, G Data, vond dat. “Ik denk dat ik één van de mensen ben die technisch onderlegd zijn en daar op een toegankelijke manier over kan praten. En het is zo belangrijk om techniek onder de aandacht te brengen.” Er zijn volgens hem te weinig toegankelijke boeken hierover geschreven.” Ik liep daarom allang met het idee voor een boek rond.”
Het boek van Willems is niet specifiek voor technisch onderlegden geschreven. “Juist niet. Voor die groep is al voldoende vakliteratuur. Juist ondernemers zullen er veel baat bij hebben meer over techniek te weet te komen. Zij zijn daarvan te weinig op de hoogte. Helaas.” Volgens Willems zit de fout in het denken van ondernemers. “Alsof ze een auto kopen in de veronderstelling dat die gewoon moet rijden. Maar hoe meer je daar van af weet, des te groter de kans dat die goed blijft rijden. Met een computer is het ook zo.” Daarnaast wijst Willems erop dat internet in zo’n snel tempo verandert, dat je als gebruiker ervan constant op de hoogte moet blijven, anders gaat er zeker iets mis.
Maar, hoe zit het met het gegeven dat wij, dus ook ondernemers, het al zo druk hebben en dan ook nog aandacht moeten geven aan de problemen rond internet? Willems: “Klopt, dat we al met veel dingen rekening moeten houden. Maar je hoeft van internet niet alles te kennen. Het is wel belangrijk op de hoogte te blijven en de gevaren te realiseren. En zonder gekkigheid: dit is een belangrijk onderdeel dat wordt onderschat. Bedrijven, vooral kleine, denken vaak dat ze het goed voor elkaar hebben. Maar dat is vaak onterecht.”
Adviezen voor ondernemers
Welke adviezen heeft Willems voor ondernemers? “Het is belangrijk dat ze een deskundige in huis hebben. En dat ze de vakliteratuur bijhouden. Ook moet de website van een bedrijf goed beschermd zijn. Het is het visitekaartje. Als een website gehacked wordt, kunnen klanten geïnfecteerd worden. Gevaarlijk.”
De Volkskrant kopte eind november ‘Hacken voor de eer is voorbij, het gaat puur om het geld’. Willems is het daarmee eens. “Hacken is vooral voor het geld. Een hele kleine minderheid doet het puur voor de lol.”
Wat brengt hij in tegen mensen die vinden dat internet voor zoveel (beveiligings-) problemen zorgt, en dat we er beter mee kunnen stoppen? “Voor een deel hebben ze gelijk. Maar feit is dat criminaliteit er altijd zal zijn.” Willems geeft een geruststellende gedachten mee: de criminaliteit is de laatste jaren niet vergroot. “Ik begrijp dat mensen verontrust zijn. Maar spionage is zo oud als de mensheid. Er wordt nu alleen een ander medium voor gebruikt. Criminaliteit is van de straat naar internet verplaatst. Daardoor zijn we ons er beter van bewust.” En ook: “Hackers zijn niet altijd sneller dan anderen. Beveiligheidsmensen zijn constant bezig met de mogelijkheden van techniek en proberen ze een stap vóór te zijn. Technici zien soms echt al eerder oplossingen voor mogelijke problemen.”
Fascinatie voor computers
Vanwaar zijn belangstelling voor techniek? “Die interesse zat er al vroeg in. Op mijn twaalfde had ik al veel fascinatie voor informatica. En natuurlijk is er zoveel veranderd. Jaren terug had je een grote computer op je bureau. Nu heb je je smartphone op zak.” Die fascinatie voor computers is gebleven “Ook voor nieuwe dingen. Zoals de nieuwste software en toestellen.” En de komst van Google-glass ziet hij met spanning tegemoet. Zijn conclusie over cybergevaar: “Hoe makkelijker dingen worden, hoe meer problemen en aanvallen er zullen zijn.”
Eddy Willems is een wereldwijd erkende security specialist. Willems heeft veel artikelen geschreven over de gevaren van internet. Ook zijn boek ‘Cybergevaar’ gaat in op de bedreigingen van internet. En biedt oplossingen voor bedrijven en burgers om zich tegen cybergevaren te wapenen. Een belangrijke reden om het boek ‘Cybergevaar’ te schrijven was voor Willems ‘de wereld veiliger te maken.’ Willems werkt voor G Data en is bestuurslid van de security industrie organisaties EICAR en AMTSO.
Tekst: Drs. Nicole Mulders
januari 2014, Midden / Noord