‘Ik wil anders denken’

Venray – Door drs. Nicole Mulders – Een sprankelend voorkomen. De gave uren enthousiast over het vak – en andere zaken – te praten. En, weinig voorkomend in ondernemersland, gekleed in een spijkerbroek. Arina Buijel wil met haar bedrijf ArinA – ontwerpbureau voor producten en/in interieurs – de zakenmarkt op. “Als kind was ik al gefascineerd door creatieve dingen.”

“Ik wil met mijn ontwerpen doorbréken”, zegt Arina Buijel.

Ontwerpen ziet ze als haar kracht. “Van vazen tot complete interieurs.” Ze deed, na haar Hbo-opleiding productvormgeving in Sittard, ervaring op bij enkele interieurbouwers, waar ze o.a. werkte voor het Afrika Museum in Berg en Dal en diverse tandartsenpraktijken inrichtte. Waaronder die van Van Gemert in Venray. Maar ook de bar van het Venrayse automatiseringsbedrijf Inther Logistics Engineering nam ze onder handen. “De ene eigenaar wilde een bruin café, de andere iets moderns. Ik heb uiteindelijk voor een hippe bar met led-verlichting gekozen. Dat past bij de aard van het bedrijf.” Momenteel werkt ze twee dagen per week voor ArinA, en daarnaast – tijdelijk – als planner bij de Thuiszorg. “Een financieel vangnet nu. Binnen enkele jaren wil ik fulltime met ontwerpen bezig zijn.”

Productvormgeving in interieurontwerp
Ze richt zich met haar ontwerpbureau op de zakelijke en particuliere markt. “Hoe breder de markt, hoe breder mijn creativiteit. Maar bedrijven weten wel beter wat ze willen. Zoals een andere balie. Of een nieuwe vergaderruimte.” Bijzonder naar eigen zeggen is de combinatie productvormgeving in interieurontwerp. “De meeste bedrijven richten zich op het één of het ander. Ik mix beide.”
Over haar meerwaarde is ze duidelijk. “Ik werk met interieurbouwers, aannemers en architecten aan een opdracht. Persoonlijke aandacht – belangrijk voor klanten – geven zij vaak te weinig. Ik kan en wil dat – als ontwerper en (soms) projectleider – wél geven.”

Doorbreken
Ondernemers willen volgens haar ‘anders’ zijn. Maar dat lukt ze niet altijd, meent ze. “Ik denk dat ik daar wél in slaag. Wil anders zijn, en anders blijven. Probeer een eigen stijl te houden. Mijn oogkleppen af te houden.” Toch is de wens van de klant ook haar uitgangspunt. “Die moet zich prettig bij mijn ontwerp voelen. Soms zie ik dat mensen op werkplekken met de ruggen naar elkaar toe zitten. Kan een onbewuste keuze zijn, die een directeur anders wil. Ik probeer daar naar door te vragen. Maar wil vooral met mijn ontwerpen ook doorbréken. Meestal krijg ik die ruimte.”

Garderobe
Waar ze momenteel mee bezig is, en wat ze op de markt wil gaan zetten, is pure productvormgeving. Dus het ontwerpen van losse producten. “Een kwestie van praktische problemen oplossen. Voorbeelden genoeg. Zo worden huizen steeds groter. En hallen steeds kleiner. Maar waar in godsnaam ga je de jas ophangen? Hiervoor ben ik een ‘nieuwe’ garderobe aan het ontwerpen. Ook maak ik buitenlampen, die voor een aparte verlichting zorgen. Op dat soort vormgeving ga ik me nu storten. Wil lekker in ontwikkeling blijven.”
Info: www.arina.nu

ArinA doorbreekt stijl van interieurs in bedrijven

december 2008, Midden / Noord