Venray – Ieder bedrijf kent ze: verlegen mensen met goede ideeën, die te weinig zichtbaar zijn op de werkvloer. Dit type mensen krijgt de aandacht van Linda van der Wal in haar werk als coach, en ook in het boek dat ze met haar zus schreef. Ook de hectiek op de werkvloer komt aan bod. “Ik heb zelf gewerkt in het MKB en weet dat stilstaan vaak nodig is om vooruit te gaan.”

Linda van der Wal reikt ‘stille krachten’ handvatten aan om hun kracht te leren kennen, zichtbaar te worden en invloed te krijgen.
Aanleiding om het boek te schrijven is de worsteling van veel mensen op de werkvloer, vertelt auteur Linda van der Wal over Kantoorgeheimen. “Ze hebben goede ideeën, maar zijn niet zichtbaar. Dat is jammer. Ik wil ze meer uit hun schaduw halen.”
Hip en vlot moest het zijn
De reden voor de publicatie van haar boek is bijzonder. Van der Wal had enkele jaren terug haar voornemen om een boek te schrijven op een site gezet. “Bruna benaderde me daarna om me uit te nodigen voor een gesprek.” Het boek moest hip en vlot zijn. Wat haar juist moeilijk leek. Maar ze benaderde haar zus, Carla van der Wal, die werkt als journalist. En die was meteen enthousiast. Zo was de samenwerking geboren.
Het zichtbaar maken van mensen loopt als een rode draad door het boek heen. Het is bedoeld voor alle mensen die geen haantje de voorste of carrièretijger zijn. “En natuurlijk voor iedereen die in de thema’s van teamwork, talent en verlegenheid geïnteresseerd is.” Van der Wal vraagt als coach haar cliënten altijd waar ze zichtbaar mee willen zijn. Daarna gaan ze samen op zoek gaan naar originele manieren om die zichtbaarheid te vergroten. “Dat idee probeer ik ook in het boek te behandelen.”
Van der Wal deed voor haar boek, naast de inspiratie die ze tijdens haar werk als coach opdeed, veel onderzoek. Zo las ze relevante literatuur, bijvoorbeeld over positieve psychologie. Daarnaast richtte ze een denktank op van zestig mensen, die elkaar eens in twee maanden ontmoeten om met elkaar te praten, en wint ze regelmatig advies in bij enkele hoogleraren en andere deskundigen.
Voor Van der Wal is het helder. Haar uitgangspunt is jezelf als werknemer meer te laten sturen en meer te laten zien. “Het is belangrijk je niet altijd te voegen naar de heersende cultuur. Er is evengoed volop ruimte om goed te presteren.” Helaas zijn er vaak targets voor de korte termijn. “Daarmee kun je als bedrijf kansen over het hoofd zien. Jammer dat er teveel op de korte termijn wordt gefocust.”
Voor Van der Wal is het ook belangrijk dat bedrijven open staan voor diversiteit en er ruimte is voor verschillen. “Dat verhoogt de concurrentie en innovatie in het bedrijfsleven.”
Brutalen hebben de halve wereld, wij de rest
Talent en reflectie
Krijgt Van der Wal wel eens te horen dat haar aanpak te zacht is? “Zelden. Bovendien: het benutten van talent is juist niet zacht, maar keihard. En het geeft inzicht in jezelf en anderen. Heel waardevol.” Zijn er voor haar succesvolle ondernemers, die ze als voorbeeld ziet? “Arko van Brakel (directeur van De Baak, red.) zie ik als een goed voorbeeld. Hij zegt bepaalde dingen, maar handelt er ook naar. En hij is het bewijs dat zacht hard kan zijn.” Voor haar is het duidelijk dat personeel in het MKB erg belangrijk is. “Als één persoon iets niet doet, merk je dat meteen in de hele organisatie.” Op de werkvloer is er volgens Van der Wal te weinig reflectie en worden er te snel conclusies getrokken. “Ondernemers willen snel resultaat zien. Maar soms is het nodig om verder te kijken. Professionele begeleiding kan helpen om slimme oplossingen te vinden.”
Voor Van der Wal hangen coaching en het boek samen. “Zo heb ik veel voorbeelden uit de praktijk gebruikt in mijn boek.” En enkele tips wil ze nog meegeven: zorg dat je sterk in je werk staat en pak je kracht. Kijk wat je in huis hebt (en dat is meer dan je denkt). Wat ze vooral in haar praktijk tegen komt is de grote druk waaronder mensen op de werkvloer staan. “Ze moeten veel presteren in weinig tijd. En twijfelen teveel aan zichzelf. Belangrijk is juist dat ze lol houden.” Tijdens haar studie coachte ze verschillende mensen. “Toen bleek dat ik talent had voor dit vak. Zo ben ik er, met veel plezier ingerold. Met het boek wil ik mensen er ook op wijzen dat ze veel meer kunnen schitteren in hun werk dan ze nu doen.”
Kantoorgeheimen
Kantoorgeheimen is geschreven door Carla van der Wal en Linda van der Wal. De ondertitel vertelt goed waar het boek over gaat: Zo krijg je invloed als je geen carrièretijger of kantoorpoliticus bent. Kantoorgeheimen: paperback 240 blz. AW Bruna
Tekst: drs. Nicole Mulders