‘Louter passie is onvoldoende’

Auteur en ondernemer Karen Romme over ondernemerschap

 

Tilburg/Venray – drs. Nicole Mulders – Ondernemen zit Karen Romme in de genen. Om anderen hiermee op weg te helpen, schreef zij onlangs het ondernemersboek ‘Creëer zelf je ideale baan.’ Het boek is bedoeld voor diegenen die overwegen ondernemer te worden. “Mensen krijgen veel energie als ze hebben besloten eigen baas te worden.”

Karen Romme: “Vraag advies, maar luister vooral naar je buikgevoel.”

‘Ik zie ondernemen vooral als een virus’ 

Wat was de aanleiding om dit boek te schrijven?
“Ik kwam erachter dat mijn zes en twaalf jaar oude boeken voor aspirant ondernemers nog steeds veelvuldig werden geleend via bibliotheken. Het verbaasde me dat blijkbaar niemand dat gat met actuele informatie had opgevuld. Er was niets voor in de plaats gekomen. Toen besloot ik zelf die leegte op te vullen. Ik ben uitgegaan van mijn eigen ervaring als ondernemer. Ik denk dat mijn schrijfstijl laagdrempelig is en daarom mensen aanspreekt. De uitgeefbranche is mij niet vreemd, omdat ik uitgever ben geweest. Dat helpt ook.”

Waarom kiezen mensen voor een eigen onderneming? 
“Vooral vanwege de vrijheid die het ondernemerschap met zich mee brengt. De vrijheid om te kiezen hoe je je als mens ontwikkelt. Om jezelf te ontplooien. Ondernemerschap geeft je de mogelijkheid te kijken wat wel of niet bij je past. Helaas starten mensen nu vaker een eigen bedrijf vanwege het ontslagrecht en is het dus een minder vrije keuze. Maar het aantal ondernemingen groeit nog steeds gestaag. Vooral het aantal solo-ondernemingen.”

Wat is de meest gemaakte fout van ondernemers? 
“Hun bedrijf moet geld opleveren. Zaken waar ze niet zo goed in zijn of geen zin in hebben, zoals bijvoorbeeld financiën, besteden ze het liefst uit. Gooien ze het liefst over de schutting. Maar, het is juist belangrijk dat ze zelf hun administratie bijhouden. Zo weten ze hoe de zaak er financieel voor staat. Vaak denken ze ‘Als ik maar een passie vind, dan begin ik voor mezelf’. Die, en andere mythes, probeer ik onderuit te halen. Je moet niet enkel een passie hebben. Dat is niet voldoende om een eigen bedrijf te starten Je moet er klanten mee trekken en geld mee verdienen. Zonder klanten is er geen bedrijf. Dan kan die passie beter een hobby blijven.”

Zie je lef als voorwaarde voor ondernemerschap?
“Ik zie ondernemen vooral als een virus. Het geeft veel voldoening. Ik denk dat omstandigheden bepalen of je ondernemer wordt of niet. Iemand kiest misschien voor loondienst, omdat hij in die geest is opgegroeid. Of kiest juist voor een eigen bedrijf, omdat hij toevallig een inspirerende gastles over ondernemerschap heeft gevolgd.”

Is Nederland een goed land om te ondernemen? 
“Ik ben niet blij met de belastingplannen en de VAR (Verklaring Arbeids Relatie, red) is zijn doel voorbij geschoten. Die plannen mogen wat mij betreft de prullenmand in. Maar: in Nederland is het prima voor ondernemers om zaken te doen.”

Wat zijn de belangrijkste lessen voor ondernemers? 
“Geloof in jezelf. En als jij niets doet, gebeurt er niets. Vraag advies bij anderen, maar luister vooral naar je buikgevoel en waar jij je prettig bij voelt. Dan kun je je ideale baan creëren. Je hebt verschillende ondernemingen, die verschillende vaardigheden vragen. Voor het gros van de mensen is er een onderneming te vinden die bij hem past. Daarvan ben ik overtuigd.”

Wat is jouw belangrijkste ondernemersles?
 “Ik heb teveel lessen geleerd om er één uit te kiezen. Maar onmisbaar is dat je beseft dat mensen zaken doen met mensen. En niet met een zaak. Uit mijn eigen ervaring weet ik dat. Ook na mijn faillissement (van haar tijdschriftuitgeverij, in 2001, red.) merkte ik dat anderen graag zaken met me deden. Waarschijnlijk omdat ik altijd open en eerlijk ben geweest dat het moeilijk was. Wees dus open, ook als de zaken minder gaan. Deel je zorgen, als je het wat moeilijker hebt, met een ander. Pas dan kan die ook helpen. Ik zie wel dat die openheid nu veel meer voorkomt bij ondernemers. Er is minder schaamte. Ik denk door een ander type mensen en door de tijdsgeest. Een goede ontwikkeling.”

Van Karen Romme verscheen onlangs het boek ‘Creëer zelf je ideale baan!’ Romme schreef eerder ook al boeken over ondernemerschap, o.a. het geprezen Calimeromarketing over de door haar bedachte marketingfilosofie. Ook maakt ze e-cursussen. Romme is al jaren ondernemer. Zo had ze een organisatiebureau voor bedrijfsevenementen en twee uitgeverijen, en was ze betrokken bij de uitgave van haar boeken. Info: www.karenromme.nl

Tekst: drs. Nicole Mulders

september 2013, Midden / Noord