Lovend leeftijdsbewust personeelsbeleid Numac

‘Leeftijd is ondergeschikt aan prestaties’

Venray – Door drs. Nicole Mulders – Niet kijken naar de leeftijd van medewerkers, maar naar hun competenties, opleiding en vitaliteit. Dat is het motto van het machineonderhouds- en procesoptimalisatiebedrijf Numac – met hoofdkantoor in Venray -, dat vorig jaar de Senior Power Prijs ontving voor het beste leeftijdsbewuste personeelsbeleid. “Je moet in je personeel blijven investeren.”

 

Minster Donner brengt een bezoek aan Numac in het kader van de Senior Power Prijs 2007.

Op machines schrijf je af, op mensen schrijf je bij. Een inmiddels gevleugelde uitspraak die directeur Ger Camp ruim drieëntwintig jaar geleden deed. Dat gedachtegoed zit sindsdien diep in de genen van de zeshonderd monteurs en hun leidinggevenden. “Een leeftijdsbewuste aanpak is onderdeel van ons sociaal beleid. Iets structureels dus. We doen dan ook niet aan projecten”, aldus hoofd personeel en organisatie Wim Bisschop.

Fit
Uitgangspunt voor goed functioneren is volgens Bisschop niet de leeftijd van de medewerkers, maar de vraag of iemand geschikt is voor een baan. Of iemand zijn werkzaamheden aankan. En fysiek en mentaal fit is. “Oudere werknemers blijken overigens niet meer ziek dan jongere.” Numac steekt veel energie in de opleiding en ontwikkeling van het personeel. “Blijven groeien en ontwikkelen is belangrijk. Die wil moet er wel zijn. De vraag van klanten blijft veranderen, net als de markt. Daar moet je op kunnen inspelen.” In functioneringsgesprekken – en ook daarbuiten – wordt naast de vragen over competenties en opleidingen net iets dieper ingegaan op de vitaliteit van het personeel. “We willen weten hoe het met iemands gezondheid is. Of hij tevreden is met zijn plek in de organisatie. En met zijn thuissituatie.” Het resultaat: medewerkers die zich gehoord voelen en voor wie er, ongeacht leeftijd, volop plaats in de organisatie is.” Numac zet dan ook grote vraagtekens bij de pensioenleeftijd van 62. “Mensen blijven hier net zo lang werken als ze willen. Waarom zouden ze op hun 62e stoppen, als ze daar helemaal geen zin in hebben?”

Ervaring & verfrissing
Toch erkent Bisschop dat een verschil in leeftijd wel degelijk merkbaar is. “Dat is de kracht, juist elke leeftijdsgroep in je bedrijf vertegenwoordigd hebben. Ouderen brengen kennis en ervaring in de organisatie. En kunnen als mentor jongeren onder hun vleugels nemen. Die brengen op hun beurt een vernieuwende cultuur, andere technologieën en zorgen voor verfrissing in de organisatie.” Mogelijke minpunten? “Die zijn niet aan de orde.”
Bedrijven zouden op een andere manier naar ouderen moeten kijken, stelt Bisschop. “Let op naar wat ze wél kunnen.” Zijn adviezen voor ondernemingen die ook voelen voor een leeftijdsbewust personeelsbeleid: Maak er geen project of beleid van. Begin gewoon. Neem bijvoorbeeld iemand van 60 jaar in dienst, en kijk hoe dat bevalt. En laat hem doorwerken, ongeacht zijn leeftijd. Dankzij de prijs – een initiatief van de regiegroep Grijs Werkt, die langer doorwerken weer normaal wil maken – is Numac bewuster van de kracht van hun aanpak. “Een bevestiging dat we het goed doen”, aldus Bisschop. “En wat ook leuk is, is dat we door de bekendheid meer arbeidskrachten aantrekken. Die blijken zo’n prijs toch als extraatje te zien.”

‘De kracht is juist elke leeftijdgroep binnen je bedrijf te hebben vertegenwoordigd’

september 2008, Midden / Noord