Dankzij sociale media
Amsterdam/Venray – Door drs. Nicole Mulders – De balans zoeken in de omgang met de sociale media. Dat is de kern van het betoog van Liesbeth Hop, mede-oprichter van de Academie voor Media en Maatschappij. De deskundige ziet de toekomst niet somber in. “Ik ben geen doemdenker. Als we een goede balans vinden, hebben we veel profijt van de sociale media.”

In de ogen van Liesbeth Hop moeten ondernemers vooral de kracht van persoonlijk contact niet onderschatten.
Welke impact hebben de sociale media op ons?
“Ze hebben ons overvallen. Ze zijn langzaamaan in ons leven gekomen. We zijn er niet met open ogen ingetrapt. Wel zijn we er afhankelijk van geworden. De sociale media hebben voor een enorme revolutie gezorgd. Het heeft de manier waarop we met elkaar omgaan, veranderd. Dat is niet niks. De ontwikkeling is niet te stoppen. Over enkele jaren zal het aanbod sociale media nog groter zijn.”
Hoe komt het dat de impact van sociale media zo groot is?
“Ze zijn voor iedereen aantrekkelijk gemaakt. Er komt een geluidje op je telefoon binnen dat je een sms hebt. Of een berichtje in je inbox dat je niet gemist kan worden bij een bepaalde gebeurtenis. Ook zorgen ze voor minibeloningen, zoals het vergroten van je eigenwaarde, trots en onderscheidingsvermogen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat zelfs mensen zonder een geschiedenis van verslaving er voor vallen.”
Is het niet triest dat we onze eigenwaarde daarvan af laten hangen?
“Die hang om er bij te horen is niet nieuw. We waren vroeger ook vereerd als we op een verjaardagsfeestje werden uitgenodigd. Die behoefte is er nog steeds. Alleen de manier waarop we die waardering krijgen, is veranderd.”
Welke gevolgen heeft het gebruik van de sociale media nog meer?
“Gebruikers kunnen er verslaafd aan raken. Ook heeft onderzoek uitgewezen dat er gezondheidsproblemen en concentratiestoornissen kunnen ontstaan. En face-to-face contacten met anderen worden minder”.
Hoe kunnen we ons tegen die ontwikkeling wapenen?
“De ontwikkeling zelf houden we niet tegen. Wel is het belangrijk dat het bewustzijn hierover groeit. Vooral voorlichting aan jongeren is noodzakelijk, want zij zijn ontvankelijker voor prikkels dan volwassenen. Zij kunnen zich minder beheersen en hebben meer begeleiding nodig.”
Wat als we niets met de sociale media willen doen?
“Als je er geen gebruik van maakt, mis je iets. Ondernemers die een goede zaak hebben, zullen toch ingehaald worden door bedrijven die wel van sociale media gebruik maken. Dan zullen ze klanten gaan verliezen.”
Hoe ziet u de toekomst van de sociale media?
“Ik ben niet pessimistisch. Ben geen doemdenker. Met bewustwording komen we ver. Ik denk dat het gebruik van de sociale media in normaal gedrag zal overgaan. Daarvan ben ik overtuigd.”
Welke voordelen hebben ondernemers bij het gebruik van sociale media?
“Vroeger hadden ondernemers hun afzetgebeid in hun eigen dorp. Nu is de wereld veranderd tot het afzetgebied. De mobiliteit is zo groot geworden. Je kunt zaken met mensen uit andere werelddelen doen. Dat is positief. Tegelijk blijken klanten juist meer behoefte te krijgen aan het kleinschalige. Het mooie is dat ondernemers door het gebruik van sociale media innovatiever en creatiever worden. Een goede ontwikkeling.”
Heeft u tips voor ondernemers? Hoe kunnen zij het beste met de sociale media omgaan?
“Een bedrijf moet goed via facebook, you tube en twitter te vinden zijn. Zelfs als je geen concrete plannen hiervoor hebt, is het verstandig om jouw naam al wel vast te leggen. Haal een deskundige op het gebied van de sociale media in huis, die je kan adviseren wat je moet doen. Zorg dat jouw klanten met elkaar (positieve) ervaringen uitwisselen via de sociale media. Zorg dat er voor je werknemers een plek is om hun ongenoegen te uiten binnen de organisatie, zodat zij niet de noodzaak voelen om hun negatieve gedachten op Facebook te zetten. Want als het erop staat, kan iedereen het lezen. Het is een keiharde, virale infectie. Ondernemers moeten tegelijk de kracht van persoonlijk contact niet onderschatten. Dat blijft belangrijk. Klanten waarderen dat contact enorm. Ook moeten ondernemers eraan denken dat, wanneer ze een mail aan hun klanten sturen, de aanhef persoonlijk blijft. Dus geen ‘Geachte relatie’ schrijven, dat is te onpersoonlijk.”
Wat is uw conclusie?
“Elke techniek heeft zijn voor- en nadelen. Maar je hebt als ondernemer je bedrijf waar je voor wilt zorgen, en je hebt jezelf. Als individu kun je verslaafd raken en zelfs een mindere gezondheid krijgen. Een bedrijf daarentegen mag sociale media niet mislopen. Als individu kun je relaxt leven, door je mobieltje bijvoorbeeld uit te zetten. Merk je: ik handel dwangmatig, dan moet je met je gedrag stoppen.”
Nationale Academie voor Media en Maatschappij
De Nationale Academie voor Media & Maatschappij is een idealistisch instituut dat beoogt burgers te ondersteunen bij het ontwikkelen van kennis, vaardigheden en mentaliteit met betrekking tot relevante mediaontwikkelingen, zodat burgers in staat zijn de media op positieve wijze te benutten ten behoeve van hun eigen professionele en persoonlijke doelstellingen. www.mediaenmaatschappij.nl
november 2012, Midden / Noord