‘Met een duurzaam kerstpakket maak je een statement’

Venray – Door drs. Nicole Mulders – Duurzaamheid is hip. Maar, houden ondernemers ook rekening met duurzaamheid bij het samenstellen van hun kerstpakketten? Limburg Onderneemt vroeg het Andrea Teeuwisse, innovatieadviseur bij Syntens Innovatiecentrum en deskundige op het gebied van duurzaamheid. “Zeg als bedrijf enkel dat je duurzaam bent, als dat zo is. Anders is het greenwashing.”

“Een reep -verantwoorde- chocolade lust bijna iedereen wel”, glimlacht Andrea Teeuwisse.

“Duurzaamheid heeft alles met de toekomst te maken”, aldus Teeuwisse. “Met continuïteit. Dat je alles netjes achterlaat voor het nageslacht.” Het wijst naar een planning voor de lange termijn en naar een visie voor de toekomst. “Ondernemers moeten niet enkel denken aan snel geld verdienen op dit moment.” De theorie achter duurzaamheid is helder. Duurzaamheid staat voor people, planet en profit. Mensen, de aarde en winst zijn belangrijk bij het doen van zaken. “Grondstoffen raken op en daar moet een oplossing voor worden gevonden”, licht Teeuwisse toe. “We moeten zorgen voor zo min mogelijk vervuiling.” Soms zeggen critici dat de stukken van de taart die we met zijn allen delen hierdoor steeds kleiner wordt. Haar reactie daarop is dat we moeten streven naar een grotere taart. En dat we de grondstoffen met elkaar moeten delen. “People, planet en profit hebben erg met elkaar te maken. En elkaar nodig.”

Positieve omslag 
Teeuwisse signaleert een positieve omslag in het denken rondom duurzaamheid. “De jaren zeventig stonden vol van idealisme. Het woord ‘winst’ was een vies begrip. Duurzame bedrijven mochten het daar niet over hebben. Duurzaam stond gelijk aan het geitenwollensokken-denken, en niet iedereen kon dat waarderen.” Nu vindt men ondernemen en geld verdienen prima. Anders kom je volgens Teeuwisse ook uit bij liefdadigheid. “Met een zaak hoor je geld te verdienen.” De tijden zijn dus veranderd. Ondernemen is volgens haar wel beter als het op een duurzame manier kan. “Je moet aandacht hebben voor meer dan enkel een bedrijf leiden. Maar: ondernemen en duurzaamheid gaan prima hand in hand”.

Aardig, maar te duur 
Teeuwisse krijgt regelmatig van ondernemingen te horen dat ze duurzaam wel een aardig concept vinden, maar dat het hen niet teveel moet kosten. “Ze kiezen liever voor een kerstpakket van een tientje, dan voor een duurzaam pakket van twintig euro. Met de crisis hoor je die geluiden nog meer. Erg jammer.” Ook weet Teeuwisse uit eigen ervaring hoe medewerkers kunnen reageren op een duurzaam voorstel van het management. “Bij ons is enkele jaren terug besloten een deel van het kerstpakket aan een goed doel te schenken. Sommige medewerkers wilden dat niet, omdat zij vonden dat zij zelf recht hadden op een geschenk.” De vraag is of er anders wél geld naar een goed doel zou gaan… Haar eigen ervaring is ook: het krijgen van prullaria waar je niets mee kan. “Daar schiet niemand iets mee op. Ik niet, maar het is vooral niet duurzaam.”

Mooie initiatieven
Toch zijn er zijn mooie, duurzame initiatieven gaande op dit gebied. “Sommige ondernemers die ik spreek, gaan voor een duurzaam kerstpakket of relatiegeschenk. Ze vinden het thema duurzaamheid belangrijk. Ik merk wel dat dit een lastige kwestie is. Bedrijven die duurzaam willen werken, doen dat liever structureel. Een kerstpakket vraagt om een incidentele omslag. Het is doeltreffender duurzaamheid toe te passen op het hele bedrijf en voor het hele jaar.”Er zijn dus talloze bedrijven die zeker duurzaam willen werken en duidelijk advies hierin vragen. Een compromis is volgens Teeuwisse het geven van een cadeaubon. “Medewerkers kunnen dan zelf beslissen waar ze die aan uit geven. En er is geen gevaar dat cadeaus, die men niet aardig vindt, in de prullenbak terecht komen. Een reep (verantwoorde) chocolade doet het ook altijd goed. Die lust bijna iedereen wel.”

Bewustwording
Bewustwording op dit terrein is, ook al is het onderwerp meer en meer ingevoerd, volgens Teeuwisse erg belangrijk. “Ondernemers hebben een voorbeeldfunctie. Als je als bedrijf een duurzaam kerstpakket geeft, is er een kans dat medewerkers of klanten volgen. Bedrijven maken zeker een statement met zo’n kerstpakket.” Kortom: duurzaamheid is steeds meer in trek, ook in het bedrijfsleven, maar blijft een complex thema. Het is een onderwerp waar Teeuwisse zich, op een bevlogen manier, de komende jaren sterk voor zal blijven maken… Info: www.syntens.nl

november 2012, Midden / Noord