Netwerken is een kwestie van onbaatzuchtigheid

Venray – Door drs. Nicole Mulders – Netwerken. Het scoren van zoveel mogelijk visitekaartjes tijdens een borrel. Ietwat hijgerig je gesprekspartner overtuigen van jouw diensten. Niet de manier, als het aan loopbaancoach en auteur Rob van Eeden ligt. Sinds februari ligt zijn boek ‘Netwerken: zo eenvoudig is het (niet)’ in de boekhandel. “Bij gladde praatjes denk ik al snel: ‘lazer op’.”

Rob van Eden.

Met zijn onlangs verschenen boek wil Rob van Eeden de term netwerken onttoveren. “Ontdoen van al die vreemde ideeën die erover bestaan, zoals dat je continu reclame voor jezelf zou moeten maken”, aldus de loopbaancoach, die eerder ook ‘Netwerken werkt’ voor werkzoekenden schreef. “Bij netwerken gaat het om het opbouwen van goede relaties. Om onbaatzuchtigheid. Om belangstelling voor een ander tonen. Om luisteren. En het is ook een kwestie iets over jezelf of je vak te vertellen, zonder dat je je verhaal opdreunt. Improviseer desnoods. Vertel waarom je je werk zo leuk vindt. Dat wekt altijd interesse op.”

Onderhouden van relaties
Het doel van netwerken is volgens Van Eeden puur het onderhouden van je relaties. Acquireren, verkopen of opdrachten binnenhalen is uit den boze. “Maar beheers je de basisvaardigheden, en heb je goede contacten opgebouwd, dan zul je makkelijker een opdracht binnenhalen. Netwerken legt de basis voor zakendoen.” Bijna iedereen kan netwerken in de vingers krijgen, beweert Van Eeden. “Behalve kluizenaarachtige types die weinig relaties hebben en er al moeite mee hebben de telefoon te pakken. Maar dat zijn uitzonderingen.” Toch blijkt het ook voor doorgewinterde ondernemers niet zo eenvoudig. “Je moet het wel doen, dat contact leggen. Het vergt zelfdiscipline. Het is prima lid van een businessclub te worden, maar als je daar vervolgens met niemand een praatje maakt, heb je er niets aan. Zelf blader ik regelmatig mijn adressenboek door om te kijken welke mensen ik al lang niet heb gesproken. Met hen zoek ik het contact weer op. Daar moet je energie in steken. Netwerken gaat niet vanzelf.”

Gladde borrelpraat
Een succesvol netwerker is volgens Van Eeden vooral gericht op communiceren. Zonder er iets voor terug te willen. “De relatie moet er beter door worden.” Ook raadt hij aan de meeste aandacht aan de belangrijkste klanten te geven. “Als opdrachten goed lopen, worden die klanten juist vaak vergeten. Terwijl je er veel meer aan hebt aandacht aan hen te geven dan lukraak op jacht te gaan naar nieuwe opdrachtgevers. Wees daarin selectief.” Tenslotte waakt hij voor hijgerigheid. “Opdringerigheid waardeert niemand. Ik zeker niet. Ik houd helemaal niet van borrels, en zeker niet van gladde borrelpraat. Dat irriteert alleen maar.” Info: ‘Netwerken: zo eenvoudig is het (niet)’, Rob van Eeden, Spectrum. Of surf naar: www.netwerkenzoeenvoudigishetniet.nl
februari 2009, Midden / Noord