‘Het rookdossier is een emotioneel dossier’
Venray – Door drs. Nicole Mulders – De omzet in de horeca staat onder druk. Aldus onderzoek dat Koninklijke Horeca Nederland onlangs liet uitvoeren. Toch is er volgens woordvoerder Joris Prinssen veel beweging in de markt. “Je ziet dat meer ondernemers met innovatieve concepten de markt opgaan. De horeca vernieuwt constant. Dat merken we dagelijks.”

“Overheidsregels maken het de horeca niet gemakkelijk”, aldus woordvoerder Koninklijke Horeca Nederland, Joris Prinssen.
Uit onderzoek dat brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland liet uitvoeren, blijkt dat de omzet van de horeca de laatste jaren is gedaald. De financiële crisis wordt als belangrijkste reden genoemd. “Als er consumentenvertrouwen is, gaat het goed met de horecasector”, weet Prinssen. “Is dat vertrouwen zoals nu verdwenen, dan is het zwaar weer voor de branche”.
Rookdossier
Het rookbeleid wordt door de drankverstrekkende sector (cafés, bars en discotheken, red.) als op één na belangrijkste reden genoemd voor de omzetdaling. Een onderwerp waar horecaondernemers niet over uitgepraat raken. “Een emotioneel dossier”, aldus Prinssen. Hij meent dat overheidsregels het de horecaondernemers niet makkelijker maken. “Het is er ingewikkelder op geworden. Doordat de politiek de neiging heeft hen strenger aan de lijn te houden. Regels zijn goed, maar wel op basis van vertrouwen. Niet op basis van wantrouwen.”
Ook Koninklijke Horeca Nederland wil dat de kinderen van nu later geen last ondervinden van het rookgedrag van een ander, laat Prinssen weten. “Maar de manier waarop het rookbeleid is ingevoerd, en gehandhaafd, zorgt voor een verlies van gasten. Dat is slecht voor de sector. Daar kan het beleid nooit voor bedoeld zijn.” Vooral cafés merkten een omzetdaling. “Ze snoepen liever hun pensioen op, dan dat ze hun zaak sluiten.” Restaurants hebben, net als hotels, weinig last van het rookbeleid. “Die waren al rookvrij vóór het rookverbod er kwam.” Horecabazen die zelf toch een sigaretje opsteken in het bijzijn van klanten, of overheidsdienaars die in een kroeg roken, zijn geen uitzondering. Beleid of niet. Prinssen weet dat zelfs inspecteurs een sigaretje op steken tijdens controles voor het rookverbod. “Complete chaos dus.”
Gasten verleiden
Maar positieve ontwikkelingen in de horeca signaleert Prinssen ook voldoende. Horecagasten beoordelen de sector goed; zelfs beter dan een jaar geleden. “Zorg dat je gasten verleidt jouw zaak binnen te komen, houden we de ondernemers altijd voor. Dat lukt hen vaak.”
Een andere ontwikkeling is dat het opleidingsniveau binnen horecaondernemingen steeds hoger wordt. “Denk maar aan hotels, waar veel studenten van de Hogere Hotelschool – vaak wereldwijd – werken. Zij hebben een sterke bedrijfsmatige kennis. Goed voor de sector.”
Ook met maatschappelijke issues die op de agenda staan van de organisatie, en dus van horecaondernemers, is Prinssen tevreden. Waaronder het duurzaam ondernemerschap. “Je ziet dat er steeds meer biologische gerechten op de kaart komen. Een prima ontwikkeling.”
Wat maakt iemand volgens Prinssen een goed horecaondernemer? “Iemand die passie voor het vak heeft, wat je in deze sector trouwens vaker ziet dan in andere branches. Iemand die het vakmanschap uitstraalt. Naar zijn gasten, maar ook naar het personeel. En die natuurlijk met een goed ondernemersplan komt.” Dat laatste blijkt niet altijd het geval te zijn. “Sommigen met interesse om een horecazaak op te zetten, denken dat het aan de andere kant van de bar net zo gezellig is als aan de kant van de gast. Een grote misvatting natuurlijk.” Zelf is Prinssen ook buiten zijn werk om een echte horecaliefhebber. “In Utrecht, waar ik woon, pak ik graag een kroeg of restaurant. Puur voor de ontspanning. Tegelijkertijd observeer ik natuurlijk ook voor mijn werk. Dat zit in mijn systeem.”
Koninklijke Horeca Nederland representeert 60% van de horecaomzet (65% van de horecaloonsom). Er zijn 20.000 leden aangesloten bij de branchevereniging. De organisatie behartigt de belangen van de horecaondernemers. Bijzonder feit is dat de aangesloten zaken meer verdienen dan de niet-aangesloten bedrijven. De organisatie heeft haar ledenbeleid enigszins aangepast aan maatschappelijke issues. “Schenkt een lid alcohol aan iemand die jonger is dan 16 jaar, dan schrappen we die meteen van onze lijst”, aldus woordvoerder Joris Prinssen. De horecabranche is de laatste jaren trouwens erg in beweging. In de jaren 2006 en 2007 ging het goed met de sector. In 2008 kwam die onder druk te staan. De ondernemers hebben nu nog steeds te maken met een omzetdaling.
maart 2010, Midden / Noord